www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:41:00
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | Archeologia
Autor Znaleziska
Skuciok
Użytkownik

Dodane dnia 03/07/2008 13:29
Witam i pozdrawiam.
Zrobiłem ten temat, dla ludzi którzy potrzebują poprzeć historyczność przedmiotów znaleziskami. Może zacznę:
Szukam lamelek z przełomu XIV/XV wieku z terenów Litwy bądź Rusi. Najbardziej interesuje mnie kształt i materiał z którego zostały zrobione płytki. Męczę już google od 2 dni i nic nie znalazłem smiley.

Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573).
2396573 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Znaleziska
^Czarny Rycerz
Administrator

Dodane dnia 03/07/2008 14:43
Proponuje poszukać/zapytac na fresze.

Fortuna sprzyja odważnym...
1228709 Wyślij Prywatną Wiadomość
Skuciok
Użytkownik

Dodane dnia 04/07/2008 16:55
Poszukałem, nie znalazłem, zapytałem, olali mnie smiley. To może bardziej wyjaśnię sprawę:
Chciałbym prosić o pomoc, przy wyborze uzbrojenia dla Litwina z przełomu XIV i XV wieku. Oto moje przemyślenia:

Przeszywka: pikowana w paski, z kołnierzem, do połowy uda. Na pewno taka?

Tors: lamelka stalowa z płytek D kształtnych. Dobry kształt płytek i materiał? Czy lamelki występowały w tedy na Litwie w formie bezrękawnika do połowy ud?

Ręce: naręczaki zbrojnikowe z nałokietnikami. Czy na pewno?

Nogi: bigwanty zbrojnikowe z nakolennikami. Czy na pewno?

Hełm: hełm ruski (?) tzn. żebrowiec z maską uzupełniony elementami lamelkowymi lub kolczymi. Co polecacie bardziej?

Tarcza: trójkąt z znakiem heraldycznym. Czy na pewno trójkąt? A czy heraldyka na Litwie istniała przed unią w Chorodole?

Broń: miecz o głowni prostej, z zakrzywionym jelcem, głowica "talar" i poszukuje Litewskiego odpowiednika halabardy, berdysza lub duna, tzn. oburęczna broń z szerokim "klinem" na końcu smiley

Prosiłbym o sprostowanie jeśli coś nie pasuje do Litwina z tego okresu i o poinformowaniu mnie jeżeli istnieje taki "topór" drzewcowy jaki opisałem z Litwy.

Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573).
2396573 Wyślij Prywatną Wiadomość
Bulgar
Użytkownik

Dodane dnia 05/07/2008 15:31
Skuciok czy ten Twój wątek nie powinien być raczej w temacie "Uzbrojenie ochronne we wschodniej Europie"?
Z Litwinami z tego okresu nie jest tak prosto...
Wiele na to wskazuje że "najbliżsi" wyglądem uzbrojenia do "typowego" Litwina byli Vittigowie a więc Pruska(Bałtyjska) szlachta z terenów Państwa Zakonnego-niektóre zródła podają że i Mazowszanie też.Tak jak już wspomniano w poprzednim temacie głowne(książęce)oddziały litweskie mogły i myślę że były uzbrojone na najnowszy styl jaki wchodził do Polski a więc raczej zachodni.Dochodzi jeszce sprawa litewsko-ruskich bojarów którzy stanowili dużą część wojsk litewskich-Litwini zasymilowali się z ludnościa rusińską(w Wielkim Księstwie Litwini stanowili mniejszą część społeczeństwa) i ci właśnie Litwini przejęli ruskie wzory uzbrojenia.

Gdy piach juz poczuł smoczy kil, Wilków wściekłość wzieła górę, Normanów setki dały życie, a Thorleif-łeb i skórę.

Voda je pro sedlaku a pivo je pro bojovniku!!!
Wyślij Prywatną Wiadomość
Patryk Wielki
Użytkownik

Dodane dnia 05/02/2011 17:58
Niewiem, może być w jakimś dużym sklepie z antykami.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Wierny Piotr
Użytkownik

Dodane dnia 05/02/2011 18:19
Patryk Wielki napisał/a:
Niewiem, może być w jakimś dużym sklepie z antykami.

Co może być w sklepie z antykami matole ... po kiego grzyba piszesz takie bzdury i to w każdym temacie.

Jeśli chodzi o uzbrojenie na Litwie, wschodnim Mazowszu i Rusi przeplatają się wpływy wschodnie i zachodnie. Wygląda to tak, że np. do dzwonu wschodniego zamontowana jest zasłona z zachodniego. Pooglądaj pikelhauby, czy wschodnie szyszaki z zasłonami klapowymi, lub krecimi pyskami. Najlepiej jak wygrzebiesz publikacje rosyjskie. Tam można zobaczyć charakterystyczne miksy dla tego regionu.
Pozdrawiam

Zapraszam na naszą stronę WWW.ROUTIERS.PL

Mój kram znajdziesz na:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22138&hl=
3351524 Wyślij Prywatną Wiadomość
Skocz do Forum:

60693839 Unikalnych wizyt