www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:40:41
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | Archeologia
Autor Gosław
Gosc
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 19/09/2004 05:07
Kilka lat temu ktoł mówił mi, że we wiosce Gosław na Pomorzu (bodaj zachodnim) znajduje sią mały kościółek, którego dzieje są związane z obecnością templariuszy. Czy można to jakoł potwierdzią? Pozdrawiam!
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor niestety
benek
Użytkownik

Dodane dnia 12/11/2004 15:49
Niestety nic mi nie wiadomo na ten temat. Jeśli coł znajdziemy - tutaj damy znaą. Na razie - nie

Pozdrawiam
http://www.templariusze.org Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor KOścIÓŁ W GOSŁAWIU
BES
Użytkownik

Dodane dnia 12/11/2004 20:46
Witam, chodzi zapewne o kościoł w Gosławiu, powiat gryficki. Po raz pierwszy parafia w Gosławiu wymieniona w 1291 roku. Z zamierzanej budowli granitowej został wykonany tylko prostokatny chor. W ścianie zachodniej znajduje sie portal o uskokowych osciezach. Tam umieszczone kamienne kule. Datowanie kosciola na 3 ąw. XIII wieku. Interesujace sa zwlascza te kule, ktore wystepuja tez w kosciele ufundowanym przez templariuszy w Dargomyslu. Warsztat operujacy takim detalem zostral sprowadzony przez cysterki z Cedyni i byl wykorzystywany w okolicznych kosciolach, w tym w obrebie dobr templariuszy. Ale czy Gosław mozna wiązaą z templarisuzami? Nie znamy na ten temat zadnych przekazow. Chyba ze istnieją jakies dane, wtedy prosimy o informacje. BES.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Skocz do Forum:

60693838 Unikalnych wizyt