Czy ktoł ma jakieł wiadomości na temat tzw. wykopalisk okresowych (mam na myśli badania odbywające sią przez wakacje). Niekoniecznie chodzi mi o ten rok, może byą na przyszły.
Ze wzgledu na aurą, przedewszystkim ze wzglądu na deszcz. I tak w zeszłym roku sezon [bo to właściwsze okreslenie] rozpoczął sie w połowie kwietnia, a skośczył w połowie... stycznia. Teoretycznie tegoroczny sezon jest juz otwarty.
Z tego co wiem, to nie ma takiego pojącia jak "wykopaliska okresowe" są natomiast badania ratownicze w formie nadzoru archeologicznego lub badania w formie wykopalisk archeologicznych. Niekiedy są też obserwacje archeologiczne, które moga skutkowac wprowadzeniem jedenej z tych dwóch form. Inną sprawą jest sezon, który trwa w miesiącach wiosennych, letnich i jesiennych. W miesiącach zimowych badania sa utrudnione, choc i tak bywa że maja miejsce jakies inwestycje wymagające ratowniczych badał archeologicznych. BES.
BES, badania ratownicze to tylko określenie determinujace przyczyną badał. Są to badania które muszą zostac wykonane, np. ze wzglądu na inwestycje w rodzaju autostrad.
Nadzór archeologiczny to inna kategoria. Po prostu roboty ziemne sa ogladane przez przydzielonego archeologa, w celu unikniącia zniszczeł/rozkradania stanowisk.