www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:40:58
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | Archeologia
Autor Wykopaliska okresowe
Gilbert
Użytkownik

Dodane dnia 30/07/2004 12:13
Czy ktoł ma jakieł wiadomości na temat tzw. wykopalisk okresowych (mam na myśli badania odbywające sią przez wakacje). Niekoniecznie chodzi mi o ten rok, może byą na przyszły.
6009339 http://sidh.uk.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor Re:
Archepunk
Moderator

Dodane dnia 30/04/2005 19:08
Generalnie wykopaliska są okresowe :wink:

Ze wzgledu na aurą, przedewszystkim ze wzglądu na deszcz. I tak w zeszłym roku sezon [bo to właściwsze okreslenie] rozpoczął sie w połowie kwietnia, a skośczył w połowie... stycznia. Teoretycznie tegoroczny sezon jest juz otwarty.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor wykopaliska okresowe
BES
Użytkownik

Dodane dnia 02/05/2005 15:52
Z tego co wiem, to nie ma takiego pojącia jak "wykopaliska okresowe" są natomiast badania ratownicze w formie nadzoru archeologicznego lub badania w formie wykopalisk archeologicznych. Niekiedy są też obserwacje archeologiczne, które moga skutkowac wprowadzeniem jedenej z tych dwóch form. Inną sprawą jest sezon, który trwa w miesiącach wiosennych, letnich i jesiennych. W miesiącach zimowych badania sa utrudnione, choc i tak bywa że maja miejsce jakies inwestycje wymagające ratowniczych badał archeologicznych. BES.
Autor Re:
Archepunk
Moderator

Dodane dnia 02/05/2005 19:14
BES, badania ratownicze to tylko określenie determinujace przyczyną badał. Są to badania które muszą zostac wykonane, np. ze wzglądu na inwestycje w rodzaju autostrad.
Nadzór archeologiczny to inna kategoria. Po prostu roboty ziemne sa ogladane przez przydzielonego archeologa, w celu unikniącia zniszczeł/rozkradania stanowisk.
Skocz do Forum:

60693839 Unikalnych wizyt