| Autor |
Bractwo Rycerskie Joannitów w Stzregomiu |
imbram Użytkownik
|
| Dodane dnia 18/12/2007 22:16 |
|
|
Pozdrawiam wszystkich Braci Rycerzy a szczególnie Braci Zakonnych .Nasze Bractwo działające od 10 miesiecy przy Bazylice Mniejszej w Strzegomiu rekonstruuje zakonników -rycerzy z XIII-XIV w.Wracamy do czasów pierwszego nadania ziem i kościoła w mieście Strzegom na rzecz Zakonu Jana Chrzciciela Szpitala Jerozolimskiego.
Chętnie nawiążemy kontakt z innymi Braćmi Joannitami na terenie Polski.
W Galerii użytkowników w fotoalbumie IMBRAM (str3.) możecie nas zobaczyć w małym fotoreportażu z naszej dotychczasowej działalności.
Pozdrawiam wszystkich.Wesołych Świąt.
Salve Frathers Hospitalis Jerosolimitani. |
|
| Autor |
RE: Bractwo Rycerskie Joannitów w Stzregomiu |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 19/12/2007 23:30 |
|
|
Hm, nie wiem co rekonstruujecie ale na ani jednym zdjęciu nie widziałem choćby jednego poprawnego historycznie przedmiotu czy elementu ubrania. Drogie dzieci, czy przez te 10 miesięcy waszej działalności choć raz zajrzeliście do jakiejś książki? Ba, co tam książki, nawet "Królestwo niebieskie" przy tej galerii to skarbnica wiedzy. Kawałek szmaty i sznurka to za mało by zostać zakonnikiem a co dopiero rycerzem.
pzdr
Edytowane przez Andrzej dnia 19/12/2007 23:32 |
|
| Autor |
imbram Użytkownik
|
| Dodane dnia 20/12/2007 23:02 |
|
|
Andrzeju w odpowiedzi na Twego posta czywiście to co robimy to na razie atrapa ale od czegoś trzeba zacząć.Myślę,że dalej moze byc tylko lepiej i ciekawiej.My dotychczas bawimy sie bardzo dobrze i czerpiemy z tego dużo satysfakcji i przyjemności a o to chyba w pasji chodzi najbardziej.Fotoreportaż nie pokazuje tego co dokonaliśmy w zakresie zgłebiania wiedzy o naszej Joannickiej Bazylice i Jej tajemnicach.Ile poznaliśmy zagadnień historycznych związanych z przybyciem Zakonu na nasze tereny,ile nauczyliśmy się z podstaw archirektury i sztuki średniowiecznej.zapewniam Cię że doceniamy wierność rekonstrukcji stroju ale muszę Ci powiedzieć ,że ostatnia rekonstrukcja zaprzysiężenia Braci Służebnychw historycznych wspaniale zachowanych gotyckich wnętrzach naszej Bazyliki,w nocy przy przyciemnionej iluminacji prawie wyłącznie doświec i z muzyką chorału gregorisńskiego płynącą po sklepieniach naszej bazyliki i odpowiednio nagłośnioną było przeżyciem niezapomnianym i niepowtarzalnym.Pozdrawiamy.Liczymy na cenne uwagi Twoje i innych uczestników forum odnośnie stroju i obyczajów zakonników Św.Jana Chrzciciela.Salvete.Brat Imbtam
Brat Imbram.www.komandoriastrzegom.pl.tl |
|
| Autor |
Marcin Templariusz Moderator
|
| Dodane dnia 20/12/2007 23:06 |
|
|
Salve Fratres !
Skontaktuj się z Bratem Jakubem z komandorii Łańcuckiej albo z Wróblem z Zakonnego Domu Lubelskiego, oni doradzą Ci najlepiej w tej kwestii.
|
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/12/2007 11:53 |
|
|
Fajnie, że się dobrze bawicie, ale nazywanie tego co widać na zdjęciach rekonstrukcją to spore przegięcie.
Hm, i przez 10 miesięcy nie mieliście czasu aby zająć się strojami ale kolczugi macie (do tego spartolone, kaptury powinny wyglądać inaczej) i jakiś hełm (o szmatkach z krzyżem nie wspominając).
Informacji jest sporo w sieci (nawet na tym forum jest troszkę na początek). Polecam FREHA i oglądnięcie galerii trzynastkowych u Bagrita (tam tez znajdziecie poradniki co do strojów).
pzdr |
|
| Autor |
imbram Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/12/2007 17:20 |
|
|
Dzięki dla Brata Marcina Templariusza.Mimo że w historii stosunki między Joannitami i Templariuszami układały się różnie-raczej więcej odpychajaco to My żywimy do wszystkich Braci zakonnych wiele szacunku.Pozdrawiamy Braci ubogich Rycerzy Świątyni ale i Braci Krzyżaków,Bożogrobców,Zakonników Santiago i wszystkich innych krzyżowców.Mam prośbę Bracie Marcinie.Czy możesz nam podać namiary na pocztę elektroniczną (signum temporis !!! ) Brata Jakuba i Brata Wróbla.Czy można zobaczyć gdzieś fotki z Waszej drużyny.Pozdrawiam już świątecznie .Imbram
|
| Autor |
imbram Użytkownik
|
| Dodane dnia 22/12/2007 14:16 |
|
|
Drogi bracie Andzrzeju
Pisze przez konto brata Imbrama naszego komandora ale nazywają mnie brat Gerard.Wybacz mi z góry że nie zgodze się z twoimi poglądami ale wierz mi szanuje wszelką krytykę.Co do kawałka sznurka i szmaty to przypominam ci iż jako bracia zakonni ślubowaliśmy ubóstwo jeżeli chodzi o broń to mamy ją prawo nosić tylko pod płaszczem,co do rekonstrukcji broni to wierz mi że historia joannitów strzegomskich sięga nawet XVIIIw więc każda kolczuga powinna być odpowiednia do epoki. I prosze cię o jedno pamiętaj że zakonnik ma służyć radą a nie krytyką ale i tą z wielkim szacunkiem wdzięczni przyjmujemy Więc prosze więcej pokory!!! A co do nas to żadnych kapturów póki co nie mamy!
Z rycerskim pozdrowieniem
Brat Gerard
Constabulariusz Bractwa rycerskiego Joannitów Strzegomskich
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/12/2007 02:11 |
|
|
Hm, nie jestem bratem, więc nie wiem skąd ta forma zwracania się do mnie.
A moje uwagi wzięły się stąd, że w pierwszym poście napisano coś o rekonstrukcji. Jak na razie to ponadawaliście sobie trochę tytułów i tyle. A co do kapturów to miałem na myśli kolcze (te "stroje" które nosicie przywodzą na myśl wiek XIII a wtedy kaptury wyglądały inaczej). No ale skoro twierdzisz, że kolczuga powinna pasować do odpowiedniej epoki to może akurat ten model pasuje do XX wiecznych glanów bądź innych trampków.
pzdr |
|
| Autor |
imbram Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/12/2007 18:43 |
|
|
Prosze o wybaczenie ale mysle iż użycie terminu brata jest w tej chwili najoodpowiedniejsze nie ze względu na przynależność do jakiegoś bractwa ale myśłe iż twoja rycerskośc kryje się głebiej i tak chyba być powinno. A co do kolczug to w sumie podsunięcie naszym skinon pomysłu z ich korzystania było by niezłym pomysłem ( w nawiązaniu do glanów , oczywiście nie każdy kto nosi glany jest skinem) przynajmniej ilość obrażeń podczas bójek znacznie by się zmiejszyła. A tak na poważnie to prosze o dokładniejsze wzkazówki bo naprawde czytałem wiele książek i oglądałem grafiki średniowieczne i nie widze w nich nic sprzecznego z czasem przez nas reprezentowanym. A tytuły są nadane tylko ze względu na to że kodeks postępowania Joannitów tak wymaga(komandor i Kapelan) a ktoś musi dbać o uzbrojenie więc dlatego dodaliśmy constabulariusza . Jeżeli miałbyś życzenie o tym podyskutować zawsze chętnie służe rozmową moje gg 6104083
Z rycerskim pozdrowieniem brat Gerard
|
| Autor |
Matatjahu Użytkownik
|
| Dodane dnia 01/09/2009 09:58 |
|
|
|
Jakie stroje nosili szpitalnicy (joannici) na początku XVw ? |
|
| Autor |
Morder Użytkownik
|
| Dodane dnia 29/03/2012 00:53 |
|
|
Witam
Chciał bym odświeżyć temat dotyczący Joannitów ( chodzi mi o XIII wiek )
Jestem w grupie historycznej która odtwarza ten zakon, bractwo ma już za sobą kawał historii własnej ja należę od ponad 2 lat i chciał bym się zapytać czy ma ktoś jakieś fotografie innych grup historycznych odtwarzających zakon w tym wieku.
Chodzi mi głównie o porównanie i wierność w tym co staramy się robić
pozdrawiam
Bractwo Maltańskie
Lepiej jest żyć jeden dzień jak lew niż sto dni jak owca |
|