| Autor |
Dlaczego frski w chwarszczanach niszczeją? |
Slawek Użytkownik
|
| Dodane dnia 30/08/2004 22:20 |
|
|
|
Oczywiscie wiadomo, tzn. dowiedzialem sie s tekstu BESa, bo ściany są mokre, cala kaplica jest jak gąbka. Ale kto za to odpowiada, i kto nie chce jej wysuszyc. Do diaska. O co biega? Kto mi to wytłumaczy. Pozdro. Slawek |
|
| Autor |
Re: Dlaczego frski w chwarszczanach niszczeją? |
benek Użytkownik
|
| Dodane dnia 01/09/2004 10:28 |
|
|
[quote:b58f40856f="Slawek"]Ale kto za to odpowiada, i kto nie chce jej wysuszyc. Do diaska. O co biega? Kto mi to wytłumaczy. Pozdro. Slawek[/quote:b58f40856f]
Teoretycznie wszyscy chcą ratowaą niszczejące freski. Na przykład proboszcz z Sarbinowa mawia przy okazji zarzutów tego typu "czy ja kiedykolwiek mówiłem -nie?"
No włałnie - wiąkszołą działał na tym polega - na niemówieniu "nie".
A trzeba wyraźnie i w krótkim czasie mówią - TAK (i pisaą w oficjalnych pismach, od których coł zależy).
Przy okazji wykopalisk najprawdopodobniej (jeśli wszyscy powiedzą "tak") zostaną przeprowadzone badania w celu zaprojektowania systemu odwodnienia kaplicy. I to stosunkowo tanio i szybko.
A wiąc niechaj wszyscy powiedzą "tak" :-)
Pozdrawiam |
|
| Autor |
dobra droga do celu |
benek Użytkownik
|
| Dodane dnia 20/10/2004 12:37 |
|
|
Na razie wszyscy mówią "tak".
Pierwsze sondażowe wykopy przy samej kaplicy już wykopane i zasypane. Udokumentowano - co trzeba było, próbki pobrane.
Wiosną lub latem dwa nastąpne wykopy sondażowe - potem opracowanie i wycena pracy.
...a potem jeszcze tylko pieniądze na to wszystko :-(
i freski mogłyby byą "jak nowe"
Pozdrawiam |
|
| Autor |
RE: Dlaczego freski w chwarszczanach niszczeją? |
Adam Użytkownik
|
| Dodane dnia 31/03/2006 23:09 |
|
|
|
Odnośnie pieniędzy to jeśli nie stworzy się fundacji to nim doczeka się pomocy władz to nie będzie już czego ratować.Ale to nasza Polska rzeczywistość. Pozdrawiam. |
|
| Autor |
DivinaDea Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/04/2006 13:03 |
|
|
|
Miejmy nadzieję że znajdzie się może jakiś sponsor i uratuje te freski. |
|
| Autor |
fasola466 Użytkownik
|
| Dodane dnia 11/04/2006 09:24 |
|
|
A nie można zrobić narodowej zbiurki pieniędzy na ten cel.Np. w bractwach rycerskich
Bij żeby zabić |
|
| Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
| Dodane dnia 12/04/2006 15:03 |
|
|
A Fasola zorganizowal bys taką zbiórke?? Cos wątpie ze to by wypalilo..A na to nie mozna dostac kasy z UE??
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
| Autor |
lowenberg Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/06/2007 00:28 |
|
|
Witam
Ma ktoś kontakt z ludźmi (może być jedna osoba), mającymi dokładne informacje o racach w Chwarszczanach albo zdjęcia cyfrowe? Wszędzie tylko ogólniki...  |
|
| Autor |
Rycerz123 Użytkownik
|
| Dodane dnia 02/05/2008 10:41 |
|
|
Witam!!
Możliwe że freski w kaplicy są źle zakonserwowane i dlatego niszczeją.
pozdr. |
|
| Autor |
rypluch Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/09/2008 08:32 |
|
|
5 lat temu proboszcz próbowal zebrać fundusze na ratowanie fresków organizując turniej, niestety nie wiem jakie odniosło to skutki. w późniejszych latach impreza była ponawiana, tylko ze pieniadze maiły iść na coś innego niż renowacja kaplicy.
Edytowane przez rypluch dnia 07/06/2012 20:08 |
|