| Autor |
Naśladowcy Templariuszy |
proteus Użytkownik
|
| Dodane dnia 20/08/2004 20:44 |
|
|
Czy może ktoś zna w Polsce organizacje lub grupy ludzi mieniących się następcami czy kontynuatorami idei które przyświecały Templariuszą ?
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:02 |
|
| Autor |
NOWI TEMPLARIUSZE |
Gosc Użytkownik
Ostrzeżeń:3
|
| Dodane dnia 22/08/2004 12:39 |
|
|
Takich grup jest bardzo dużo. Wiele organizacji odwołuje się do tradycji templariuszy (w tym masońskie). W związku z tym, że zakon nigdy nie został przez Kościół reaktywowany, to są w zasadzie organizacje świeckie, chodzi również o prywatne stowarzyszenie jednego z włoskich arcbp. działające w Polsce. Wiele ciekawych informacji można odnaleźć w wyszukiwarce google.
Pozdrowionka.
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:03 |
|
| Autor |
Re:... |
Gosc Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/11/2004 14:14 |
|
|
Wyszukiwarka google ?? Jeśli mogę polemizować z informacjami zamieszczanymi na niektórych stronach które google wyrzuca jako pierwsze to ja jednak poleciłbym wszystkim - Journal of Medieval History - dostąp do niego jest co prawda płatny ale warto można wiele ciekawych informacji zdobyć ... pozdrowienia z Alzacji.
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:05 |
|
| Autor |
Re: |
Gosc Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/11/2004 14:21 |
|
|
ad. mam tutaj na myśli oczywiście Zakon i jego funkcjonowanie aż do chwili obecnej ... poza tym to aż miłe dla oczu i umysłu poczytać co kto zbadał a nie tylko się domyśla ... 
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:06 |
|
| Autor |
Ian Notthingam Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/11/2004 18:59 |
|
|
Jestem templariuszem, jeśli Cię te tematy interesują, to zapraszam na zamkniecie wystawy do Torunia w ostatnią sobotę miesiąca. Więcej szczegółów na stronie Szlak Templariuszy. Pozdrawiam.
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:08 |
|
| Autor |
Merlin Użytkownik
|
| Dodane dnia 16/01/2005 10:32 |
|
|
Czy ktoś mógłby wyjaśnić którą z tych licznych organizacji "naśladujących" templariuszy można uznać za zakon. Mam na myśli która jest uznawana przez papiestwo. czy ordo militiae templi, o którym wiele piszą w ostatniej Gazecie jest istotnie zakonem? Bo już myślałem że tak ale czytając stwierdzenia Sławka nabrałem wątpliwosci.
[quote:e3d03aafe8]
W związku z tym, że zakon nigdy nie został przez Kościół reaktywowany, to są w zasadzie organizacje świeckie, chodzi również o prywatne stowarzyszenie jednego z włoskich arcbp. działające w Polsce.
Jak to więc jest?
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:11 |
|
| Autor |
Piotr Durrandir Użytkownik
|
| Dodane dnia 16/01/2005 19:56 |
|
|
|
Z tego co sie orientuje jest to klasyczny III zakon zrobiony na modłą rycerską - tj. zakon świecki, ale z ciągotkami klasztornymi... |
|
| Autor |
Gosc Użytkownik
|
| Dodane dnia 24/01/2005 20:43 |
|
|
Nie trzeba się orięntować wystarczy wejść na stroną :
http://www.ordo-militiae-templi.org/ i poczytaj
Byłem tam 2 razy ( pierwszy i ostatni ).
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:15 |
|
| Autor |
Merlin Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/02/2005 16:11 |
|
|
Cóż...może jestem inny ale jakoś nie mogę się z tej strony (na której nota bene byłem niejeden raz zorientować czy jest to trzeci zakon. Poza tym chętnie dowiedziałbym się więcej o innych "naśladowcach" i jaki jest stosunek Rzymu do nich.
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:16 |
|
| Autor |
NASLADOWCY |
BES Moderator
|
| Dodane dnia 15/03/2005 00:18 |
|
|
|
Zakon templariuszy został rozwiązany w 1312 roku i i na tym koniec wydawałoby sie. Jednak istnieją stowarzyszenia, które powołują sią na ich tradycją. Pojawiły sią w XVIII wieku. Nalezy jednak pamietąc, że od templariuszy w prostej linii wywodzi sią portugalski Zakon Rycerzy Chrystusa. Inne ścieżki są nie do uwodowodnienia. Publikuje sie czasem listy wielkich mistzrow po Jakubie de Molay, lae ile w tym prawdy. Myslą, że nalezy sią opierac wyłącznie na faktach i podchodzic do sprawy bez emocji. A Rzym, jak Rzym, z pełna rezerwą. Nawet ta koscielna organizacja jest tylko prywatnym stowarzyszeniem biskupa Sieny. Ale to jest tylko racjonalne spojrzenie na problem. Moze macie inne poglądy w tym temacie? Pozdrawiam. BES. |
|
| Autor |
Gosc Użytkownik
|
| Dodane dnia 17/03/2005 17:59 |
|
|
Co to znaczy "prywatne stowarzyszenie biskupa Sieny"? Czy biskup sobie może rejestrować stowarzyszenie i udawać ze to zakon? To jest to zakon czy nie? Są tu jacyś kompetentni ludzie?
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:18 |
|
| Autor |
A kto pyta? |
BES Moderator
|
| Dodane dnia 17/03/2005 19:38 |
|
|
|
A kto pyta? |
|
| Autor |
Merlin Użytkownik
|
| Dodane dnia 04/04/2005 08:10 |
|
|
Kto pyta nie błądzi... to pytałem ja, Merlin, trener drugiej klasy tylko zapomniałem się zalogować. Nadal nie wiem nic jaśniejszego o ww "inicjatywie". Czy temat był rozwijany w 7 nr gazety rycerskiej - zgodnej z wcześniejszymi zapowiedziami? Niestety nie udało mi sie kupić...
Edytowane przez Marcin Templariusz dnia 27/03/2008 18:23 |
|
| Autor |
NOWI TEMPLARIUSZE |
BES Moderator
|
| Dodane dnia 06/04/2005 21:42 |
|
|
Witam, proponuje przesledzic platformy na stronie "szlaku templariuszy". Tam wiele ciekawych informacji i dyskusja na ten temat. To na pewno dobre źródło. Pozdrawiam. BES.
Edytowane przez BES dnia 19/06/2005 12:38 |
|
| Autor |
RE: Naśladowcy Templariuszy |
Reset Użytkownik
|
| Dodane dnia 20/06/2009 14:27 |
|
|
Może coś takiego ?
Tylko że to nie jest raczej odtwórstwo historyczne.
Ci ludzie raczej traktują to poważnie.
http://nonnobis.eu/
Edytowane przez Reset dnia 20/06/2009 14:31 |
|
| Autor |
^AdminIsAway Administrator

|
| Dodane dnia 20/06/2009 22:24 |
|
|
Reset
to nie jest rekonstrukcja. Zakon Templariuszy został odwieszony (nigdy nie był zlikwidowany). jest normalnym zakonem.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
| Autor |
Reset Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/06/2009 12:50 |
|
|
Death-wish nic takiego nie napisałem !
Założyciel tematu szukał organizacje lub grupy ludzi mieniących się następcami czy kontynuatorami idei które przyświecały Templariuszą
http://nonnobis.eu/
Ci ludzie nazywają siebie Templariuszami.
Death-wish napisał/a:
Reset
to nie jest rekonstrukcja. Zakon Templariuszy został odwieszony (nigdy nie był zlikwidowany). jest normalnym zakonem.
Edytowane przez Reset dnia 21/06/2009 12:52 |
|
| Autor |
^AdminIsAway Administrator

|
| Dodane dnia 21/06/2009 16:12 |
|
|
Sorry. Masz rację.
Jeśli chodzi o założenie stowarzyszenia. Każdy biskup ma prawo założyć wspólnotę zakonną, tak jak w tym wypadku. To że akurat uważają się za kontynuatorów idei templariuszy nie jest niczym złym. Zdaje się, że nawet w znacznej mierze współczesna reguła została oparta na średniowiecznej, przynajmniej jeśli chodzi o sprawy duchowe.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 21/06/2009 16:16 |
|
| Autor |
norcross Użytkownik
|
| Dodane dnia 03/09/2009 21:12 |
|
|
Zakon Templariuszy został wg mojej wiedzy skasowany (bullą papieską) a nie zawieszony i nigdy do "odwieszenia" nie doszło. W tym kontekście wszystkie organizacje mieniące się Zakonem Templariuszy są tak na prawdę organizacjami neo-templariuszowskimi. Żadna z nich nie ma prawa do ciągłości historycznej z oryginalnym zakonem, bo mieć nie może.
Inną kwestią, ale to już bardziej w wymiarze etyczno - moralnym, jest stosowanie przez owe organizacje (a jest ich na świecie ponad sto) słowa "Zakon". Gdyby na siłę doczepić się do podstaw prawnych, to jedyną taką organizacją jest Ordo Militiae Templi, które faktycznie jest zakonem w rozumieniu prawa kanonicznego, powołanym przez biskupa Sieny. Członkowie owego zakonu działają zgodnie z bardzo surową regułą opartą na oryginalnej regule templariuszy, z niewielkimi modyfikacjami, które przystosowują ją do dzisiejszych czasów. Ale w wymiarze duchowym niewiele się zmieniło, t.zn. dalej członkowie mają np. obowiązek codziennego odmawiania brewiarza.
Kilka innych organizacji, zwłaszcza we Włoszech i w Niemczech - choć wiele z nich ma szczytne cele np. na polu pomocy charytatywnej - w rozumieniu prawa kanonicznego zakonami nie są.
Pozostałe zaś to po prostu stowarzyszenia lub nieformalne grupy odtwórstwa historycznego, które z Templum nie mają nic wspólnego.
Oczywiście można się zastanawiać, czy ktoś, kto odtwarza tylko Templariusza, a w życiu codziennym nawet nie jest chrześcijaninem, ma prawo nazywać się Rycerzem Świątyni, ale to już pozostawiam indywidualnie sumieniu każego zo osobna.
ICM
Norcross |
|