| Autor |
Wasz ulubiony "odział" Średniowiecza ? |
Gwgan Douglas Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 02/10/2007 01:33 |
|
|
Chciałbym abyście przedstawili swoje ulubione typy jednostek istniejących w średniowieczu i krótko uargumentowali swój wybór mam na myśli sprecyzowane pojęcie jednostki np. kusznicy genueńscy i najemnicy włoscy z okresu końca średniowiecza (obrona Konstantynopola) ja najbardziej lubię łuczników angielskich z okresu wojny stuletniej.
P.S mam nadzieje że nic nie poplątałem
|
|
| Autor |
RE: Wasz ulubiony "odział" Średniowiecza ? |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 02/10/2007 22:51 |
|
|
Nie ciekawy temat a może nie macie swoich faworytów??

Piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Edytowane przez Gwgan Douglas dnia 02/10/2007 23:00 |
|
| Autor |
Mahatma Użytkownik
|
| Dodane dnia 03/10/2007 20:27 |
|
|
Panie ładny, dopiero kilka godzin minęło, a pan już krzyczysz.
Poczekaj sobie parę dni i dopiero wtedy krzycz że aj waj nikt nie pisze. |
|
| Autor |
gotfryd z trzcianca Użytkownik
|
| Dodane dnia 04/10/2007 11:14 |
|
|
Ot jak dla mnie najlepszą jednostką bojową była gwardia wareska stacjonująca w Bizancjum w X-XI lub XIIW., a to z tego powodu była to wtedy najbardziej elitarny oddział w tej części świata. Wystarczy wspomnieć że władca Rusi Jarosłwa równiż miał gwardie złożoną z tych zabijaków. Budzili postrach, przerażenie, ale pewnie doświadczeni wojowie radzili sobie z nimi tak samo jak z innymi zdyscyplinowanymi oddziałami...
Bijcie w dzwony! Dmij wichrze! Wrzej toni!
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni! |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 04/10/2007 17:06 |
|
|
A ja jestem wielkim miłośnikiem husyckiej sztuki wojennej, która dowodzi że na polu bitwy nie jest najważniejsza dobra zbroja lecz również możliwości taktyczne(mobilne) danej jednostki/oddziału. Udowodnili to właśnie husyci, zdecydowanie gorzej wyposażeni, którzy rozbili kilka wypraw krzyżowych najeżdżających ich kraj  |
|
| Autor |
Monika B Użytkownik
|
| Dodane dnia 04/10/2007 17:16 |
|
|
A mnie rajcują doppelsoldnerzy z ich wielkimiiiii... mieczami.
Edytowane przez Monika B dnia 04/10/2007 17:18 |
|
| Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/10/2007 01:17 |
|
|
No nareszcie jakiś odzew co do husytów to też ich lubię szkoda tylko że dostali łupnia pod Lipanami no ale chyba zrobili się zbyt pewni siebie na polu bitwy i dali wciągnąć się w pułapke.
|
|
| Autor |
gotfryd z trzcianca Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/10/2007 14:46 |
|
|
Za to ile wnieśli do europejskiej strategi wojennej. Wystarczy tu powiedzieć, że w XVIIw. walczyli w ten sposób bliscy moim stronom Kozacy, chodzi mi o bronienie się zza taborów.
Bijcie w dzwony! Dmij wichrze! Wrzej toni!
Mamli umierać umre z mieczem w dłoni! |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/10/2007 16:19 |
|
|
Wiadomo... nie ma armii nie pokonanych, ale są za to armie/oddziały owiane legendą swoich czynów... Kapalin na łeb,cep bojowy w dłoń... Szkoda tylko że temat husytów i ich dokonań mimo wszystko jest tak mało znany ogółowi ludzi a i na lekcjach historii jakoś sie o nim specjalnie nie rozwodzi  |
|
| Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 05/10/2007 23:48 |
|
|
Nie jest tak źle ja muszę się przyznać że zainteresowałem się nimi głębiej po przeczytaniu serii Sapkowskiego (Narrenturm,Boży bojownicy i Lux Perpetua) poza tym dobą według mnie książką na ich temat (głównie uzbrojenia) są Husyci Andrzeja Michałka 
|
|
| Autor |
zajac Użytkownik
|
| Dodane dnia 06/10/2007 22:48 |
|
|
Michałek jest bardzo szemrany jako źródlo wiedzy.
hasło: Nigdy w tył!!! sugeruje odwagę (odwaga=brak wyobraźni; "uciekać przed dwoma czy trzema to żaden wstyd" H.Doebringer)
...w zakopanem na giewoncie,
scelił baca bace w prącie.
cy go scelił, cy nie scelił
ale onieśmielił,
ale onieśmielił... |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 07/10/2007 20:41 |
|
|
Widzę że nie tylko ja zaczytywałem się w trylogii A. Sapkowskiego która moim zdaniem świetnie ukazuje nam życie w późnym średniowieczu (lecz to już jest materiał na osobny temat) Nie spodziewałem się jednak że ktoś potwierdzi, zgodzi się z moim poglądem na temat husytów Więc naprzód Boży Bojownicy!!!Hyrr na nich!!!!  |
|
| Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/10/2007 00:06 |
|
|
Co do pana Michałka po pierwsze napisałem że według mnie jest to dobra książka a pozatym czytałem na róznych forach np. Historycy org że Husyci są jedyną dobrą ksiażka Michalka dlatego polecając ją nie popełniłem błędu no i dlaczego pan Michalek bedąc złym źródłem wiedzy jest umieszczony w księgarni rycerskiej na tej stronie?? Co do mojej sygnatury to odwaga jest przydatna (zwłaszcza w bitwie) a uciekać przed dwoma czy trzema dla rycerza wstydem napewno jest (nie jestem rycerzem ale staram się dążyć do takiego wzoru)
pozdrawiam
|
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/10/2007 12:25 |
|
|
|
Gwgan Douglas napisał/a:
dlaczego pan Michalek bedąc złym źródłem wiedzy jest umieszczony w księgarni rycerskiej na tej stronie??
Bo to jest reklama sklepu internetowego. |
|
| Autor |
maks Użytkownik
Ostrzeżeń:2
|
| Dodane dnia 08/10/2007 15:30 |
|
|
|
Moją ulubiona jednostką średniowieczną jest łucznik ten longbow |
|
| Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/10/2007 04:42 |
|
|
popieram łucznicy angielscy nie mieli sobie równych wśród jednostek strzelających średniowiecza nawet te genueńskie patafiany od kusz mogły się schowac (co zresztą zrobily w bitwie pod Crecy)
|
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/10/2007 10:49 |
|
|
Hm, po pierwsze radziłbym prześledzić uważniej powody klęski kuszniczej pod Crecy (bynajmniej nie miało to aż tak dużo wspólnego ze wspaniałością łuków angielskich).
Poprosiłbym także o podanie większej ilości przykładów kiedy to te patafiany poniosły totalną klęskę (zwłaszcza stojąc na przeciw angielskich łuczników).
Zalecałbym więcej ostrożności w takich jednoznacznych osądach. |
|
| Autor |
Mahatma Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/10/2007 20:11 |
|
|
"genueńskie patafiany od kusz" mnie rozwaliło 
Ja tam najbardziej lubię gotyckie rycerstwo. Takie małe konne puszeczki. |
|
| Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
|
| Dodane dnia 11/10/2007 05:16 |
|
|
Faktycznie Anglicy mieli przewagę wysokości a kusznicy po osłabieniu przez strzały longbowmenów zaczęli się wycofywać i zostali stratowani przez własną (Francuzką) kawalerie wiem o tym bo nie chwaląc się bitwy wojny stuletniej to moja "działka" napisałem tego posta w taki sposób ponieważ łucznicy angielscy są moimi faworytami a Genueńczycy mogą spokojnie konkurować z nimi o tytuł najlepszych strzelców średniowiecza.
Pozdrawiam
|
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/10/2007 02:15 |
|
|
|
Dodałbym jeszcze warunki atmosferyczne. |