| Autor |
III Festyn Średniowieczny w Pastuchowie |
Gorgar Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/06/2010 16:59 |
|
|
Witam,
W imieniu Bractwa Rycerskiego Św. Barbary mam zaszczyt zaprosić na III edycję Festynu średniowiecznego w Pastuchowie (gmina Jaworzyna Śl.) w dniu 24.07.
Przewidujemy:
1. turniej bojowy z nagrodą 300 zł za pierwsze (zasady jeszcze dodam)
2. mały turniej łuczniczy - z nagrodą skrzynka piwka (zasady też dodam)
3. inscenizacja zdobywania osady lub jak dogramy z proboszczem to nawet kościoła.
Na cały festyn przewidziane jest ok 50 osób związanych z rekonstrukcją tudzież z przybliżaniem historii.
To na razie tyle ...
ps. kontakt :
[email protected]
Gorgar - gg: 7139365
Nikczemność ludzi zawstydza nawet demony! |
|
| Autor |
RE: III Festyn Średniowieczny w Pastuchowie |
Guru Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/06/2010 17:46 |
|
|
Nie podałeś datowania. Mógłbyś podać? A powiedz mi jeszcze czy to turniej na zaproszenia? No bo jak będzie ok. 50 osób to mało. chyba że chodzi Ci tylko o kupców czy rzemieślników, a samych wojów będzie więcej.
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej

[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img] |
|
| Autor |
Gorgar Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/06/2010 19:43 |
|
|
Zasady Turnieju Bojowego:
1. ochrona:
- tarcza trójkątna (ok. 60 cm szerokości wzwyż) lub umbo (min 60 cm średnicy)
- hełm kryjący twarz
- przeszywka w zależności od reprezentowanego wieku
- kolczuga chroniąca łokieć, płaty lub pancerz płytowy (w obu przypadkach łokieć i ramiona mają być chronione)
- rękawice do wyboru takie jakie się preferuje byle by zgodne z odtwarzanym wiekiem
- nogawice pikowane z ochroną kolan (nie muszą mieć nogawic te osoby którym nogi chroni przeszywanica
2. broń:
- miecz jednoręczny (min 65 cm długości głowni)
3. punktowanie:
- sędziowie naliczają punkty tylko wówczas gdy cios wejdzie powyżej kolana oraz powyżej łokcia
- sztychy or atak na kolana, stopy, krocze, wizury dłonie przeciwnika są zabronione. dwie takie zagrywki i dyskwalifikacja i nie będzie kolacji 
- walka do 5 trafień nie dłużej niż 1:30 minuty, po każdym trafieniu wstrzymujemy walkę
- system pucharowy i losowanie walk
to chyba tyle do bojowego
Zasady Turnieju Łuczniczego
1. Strzały i łuki:
- drewniane repliki łuków historycznych lub łuki historyczne
- strzały mogą mieć groty toczone ale za kute jest + 5 do punktacji
- strzały nie mogą mieć plastykowych nasadek i gumowych lotek, litości!
2. Ze względu na miejsce będzie to turniej szybki czyli wyłącznie strzelanie do tarczy kolorowej i może do ptaszków w finale, to już ustalimy na miejscu.
3. odległość ok 15 moich kroków, nie wiem ile to jest, nigdy nie mierzyłem. mam 1,86 wzrostu przeliczcie sobie z prawa pitagorasa czy czegoś tam.
to też chyba tyle
Co do reszty imprezy zapewniamy wyżywienie, wodę i pifko.
Grupy które się zgłoszą zobowiązane są do czynnego udziału w imprezie, a że jest krótka to i wieczorem integracja nastanie albo w obozie, albo w ośrodku kultury w Jaworzynie Śl. (transport zapewniamy jak coś)
pozdrawiam
Gorgar
ps. kontakt ten sam co wyżej!
|
| Autor |
Gorgar Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/06/2010 19:50 |
|
|
Ach tak, mea culpa... Datowanie od wczesnego do późnego średniowiecza. Jest to pewnego rodzaju multiperiod. Natomiast do turnieju może przystąpić ta osoba, która spełnia wymogi podane wyżej.
Co do tych 50 osób to mamy ograniczenie w postaci terenu. Kupców i rzemieślników raczej się nie spodziewam chyba, że ktoś takowego przywiezie ze sobą, nie będziemy wyganiać. I nie wliczają się w to osoby, które dostały zaproszenia ode mnie.
|
| Autor |
Guru Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/06/2010 20:33 |
|
|
Zamieścisz gdzieś fotki z tego turnieju ? I podasz linka? Z przyjemnością oglądnę. Pozdrawiam.
I love Gazeta Rycerska
Bractwo Rycerskie Ziemi Łańcuckiej

[img]http://koni.9.fm.interia.pl/off.gif[/img]
Edytowane przez Guru dnia 09/06/2010 20:40 |
|
| Autor |
Gorgar Użytkownik
|
| Dodane dnia 28/07/2010 14:06 |
|
|
Kilka informacji po turniejach:
1. zdjęcia od orgów:
http://picasaweb.google.pl/103165526200257...chowie24072010#
2. są również filmiki z imprezy będą one dostępne tu:
http://www.youtube.com/user/Bractworsb#p/u
3. W turnieju bojowym zwyciężył Wiesław z Oławy - Chorągiew Piastów Śląskich
4. W turnieju łuczniczym zwyciężył Rysiek z Zakonu Białej Róży
5. Wszystkim, którzy przybyli do nas w tą popaprana pogodę dziękuję i zapraszam w przyszłym roku.
pozdrawiam
GORGAR
|
| Autor |
Zbyszko z gorzowa Użytkownik
|
| Dodane dnia 07/08/2010 01:22 |
|
|
Moze nie calkiem na temat, ale pozwolcie slowko.Pisalem , ze nie bylo w tamtym roku nic o Wolinie w TV.Ktos z * Gazety Rycerskiej* przyznal racje , ale.... Gazety niema , w tv o Wolinie tez nic. Ja wiem , dzis bylo Zaprzysiezenie Pana Prezydenta Polski, wiec .... niema o czym mowic, ale ciekawe czy bedzie jutro cos o Wolinie.
Dzis musialem byc w pracy , jade jutro rano.
Ale o co mi chodzi?Zdaje mi sie , ze zapominamy o tym , ze Nasze Turnieje , jakie by one nie byly wazne dla lokalnej spolecznosci- sa tylko NASZE.
Festiwal Wojow i Vikingow na Wolinie .... jest jedyna Nasza Polska Impreza Miedzynarodowa o takim zasiegu.JEDYNA.I to jest impreza , na ktora jada ludzie z Calego Swiata. wiec nie bardzo rozumiem jedno....Dlaczego od przynajmniej miesiaca nie krzyczy sie , ze bedzie Festiwal na Wolinie.No w koncu , z czasow Sredniowiecza , niema czegos innego , i tym bardziej , tak Wspaniale zorganizowanego.
Wydaje mi sie , ze tak naprawde , nie zalezy komus na tym , aby propagowac to co jest wazne.Sorki, moze za mocno powiedzialem , ale przyznaje - nie rozumiem.
Ja mieszkam w Gorzowie i widze jak jada Lodzie Nasze Sredniowieczne na Wolin. Ech....
Pozdrawiam all:confused::(
jestem tam , gdzie byl abadonna |
|
| Autor |
Zbyszko z gorzowa Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/08/2010 01:20 |
|
|
Bylem,bylem, bylem.Tyle w temacie.
Slyszalem ( mowila mi Mama , ze mala wzmianka byla na tv3- niestety zaraz zaczela sie ta nawalnica , ktora nawiedzialpolodnie Polski, wiec rozumiem , ze wiecej o Nas sie nie mowilo. )
szkoda tylko , ze TVN- moja stacja ktora slucham i Ogladam , nawet nie wspomniala, ot co.
pozdrawiam all
jestem tam , gdzie byl abadonna |
|