www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 17:15:57
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | KALENDARIA | Kalendarium 2010
Autor XV Warszawski Turniej Rycerski o Szablę Króla Zygmunta III Wazy 1200-1480 w Warszawie
michal_o
Użytkownik

Dodane dnia 19/05/2010 17:53
Pierwsze Polskie Stowarzyszenie Turniejowe Liga Baronów,

ma zaszczyt zaprosić gotowych wstąpić w szranki na:
XV Warszawski Turniej Rycerski o Szablę Króla Zygmunta III Wazy.

Wbrew tradycyjnej nazwie turniej rozegrany zostanie w konwencji średniowiecznej 1200-1480, a nagrodą będzie:
I miejsce 500 zł
II miejsce 300 zł
III miejsce 200 zł

Turniej odbędzie się w 6 czerwca 2010 r. w Parku Bródnowskim w Warszawie, w godzinach od 11 do 20.

Turniej walk pieszych przewidziano od 12:00 do 14:00
Należy upewnić się na miejscu, gdyż plan imprezy może ulec niewielkim opóźnieniom.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z REGULAMINEMhttp://ligabaronow.pl/news.php?readmore=17

Zgłoszenia porosimy przesyłać na adres mailowy:[email protected]
do 4 Czerwca 2010

W zgłoszeniu powinny znajdować się:
- Imię i Nazwisko;
- Adres;
- Mail i telefon kontaktowy;
- Odtwarzany okres i używane uzbrojenie;
- Używany w turniejowej konwencji pseudonim, pochodzenie;
- Reprezentowana grupa (jeśli jakaś).

PRZYKŁAD POPRAWNEGO ZGŁOSZENIA:
- Imię i Nazwisko:
Jan Kowalski;
- Adres:
ul. Kowalska 10/2, 01-100 Kowalewo;
- Mail i telefon kontaktowy:
[email protected], 111-111-111;
- Odtwarzany okres i używane uzbrojenie:
XV wiek, okres grunwaldzki / Opancerzenie: psi pysk, napiersnik, pełne ręce płytowe, nogi płytowe, kolczuga i pod spodem przeszwyanica, /Uzbrojenie: miecz jednoręczny i tarcza;
- Używany w turniejowej konwencji pseudonim, pochodzenie:
RYCERZ MICHAŁ HERBU BELINA RYCERZ JEGO MOŚCI BOLESŁAWA IV KSIĘCIA WARSZAWSKIEGO PANA NA ZAMKU W CZERSKU;
- Reprezentowana grupa:
Bractwo Rycerskie Jego Mości Bolesława.

ZAPRASZAMY RYCERSTWO WRAZ Z NIEWIASTAMI JAK I PUBLICZNOŚĆ
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: XV Warszawski Turniej Rycerski o Szablę Króla Zygmunta III Wazy 1200-1480 w Warszawie
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 19/05/2010 18:12
Jedno mi sie podoba... turniej rycerski datowany do ii Połowy XVw o miecz króla z II połowy XVI wieku... smiley
Nie lepiej np miecz X. Janusza Mazowieckiego? Był w końcu księciem Mazowsza czersko-warszawskiego.

Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani

In gladio veritas!

Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 19/05/2010 18:16
7059175 http://republika.pl/igorzeler Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: XV Warszawski Turniej Rycerski o Szablę Króla Zygmunta III Wazy 1200-1480 w Warszawie
michal_o
Użytkownik

Dodane dnia 19/05/2010 19:02
Nazwa turnieju jest stała. Poprzednie edycje turnieju nie były ograniczane do średniowiecza ale wchodził również XVI XVII I XVIII wiek. Nazwa pozostała natomiast turniej w tym roku jest średniowieczny.
rycek_askan
Użytkownik

Dodane dnia 19/05/2010 20:02
No mnie Przemek Szajewski mówił że pogoni w końcu do roboty smiley

Pierwsze polskie stowarzyszenie turniejowe "Liga Baronów".

Podążajcie za mną, kiedy atakuję
Zabijcie, jeśli się wycofam
Pomścijcie gdy zginę...
19824088 Wyślij Prywatną Wiadomość
_czarny_
Użytkownik

Dodane dnia 19/05/2010 23:09
Przeczytałem regulamin turnieju i najbardziej zastanawia mnie następujący fragment:

"Kombatanci i wszystkie inne osoby zaangażowane w turniej zobowiązani są do uprzejmego odnoszenia się do zgromadzonej na turnieju publiki. W przypadku agresywnego zachowania osób z publiczności kombatanci zobowiązani są do niepodawania się prowokacjom.."

Taka adnotacja pojawiła się w regulaminie z tego tytułu, że turniej obędzie się w Parku Bródnowskim? Czy to czysto formalne założenia? Generalnie zdarzały się agresywne zachowania ze strony publiczności? Jeśli chodzi tamte okolice, mógłbym się tego spodziewać ale i tak wydaje mi się to trochę dziwne. Zasadniczo człowiek o pospolitej osobowości czy nawet radykalny młodzian bądź człowiek raczej nie zastanawiający się nad niczym w życiu czy ktokolwiek. Na widok odtwórców na odtwarzanym turnieju rycerskim reaguje obecnie spontaniczną ogólnie agresją? To brzmi głupio nawet jak na polskie społeczeństwo XXI w. Tak mi się przynajmniej wydaje. W sumie nie wiem co o tym myśleć. W zasadzie dla nie których pół-myślących każdy kto wygląda bądź zachowuje się inaczej jest debil i godny potępienia. W każdym razie nie spodziewałem się takich adnotacji w regulaminie turnieju...
michal_o
Użytkownik

Dodane dnia 19/05/2010 23:32
Nie uważam się za jakiegoś straszliwego wyjadacza turniejowego co zjeździł pół Polski i widział wszystko, nie mniej jednak na tych turniejach i imprezach na których byłem spontaniczna reakcja publiczności różnie wygląda.
Co by daleko nie szukać na XIV Turnieju Warszawskim miałem problem z przekonaniem jednego jego mościa z publiczności, że miejsce które zajął przy barierce jest wysoce niebezpieczne gdyż za nim stoi armata. Dodałem, że nabita co było kłamstwem ale i tak nie podziałało. Pan stwierdził, że nie pójdzie i już. Była to strefa wyznaczona dla odtwórców, organizatorów i obsługi, mimo ogrodzenia z taśmy pan stwierdził, że może tu stać i nigdzie nie idzie. Uprzejme prośby nic nie wskórały więc musiałem zgłosić to do ochrony. Dalsza droga jest już w ich rękach.

W regulaminie zapis jest po to by uczestnicy nie reagowali żywiołowo na odmowy czy zaczepki ze strony publiczności. A na imprezach masowych w plenerze gdzie jest dostępny alkohol różnie bywa. Nie chcemy by potem były jakieś niedomówienia. Proszę ten wpis potraktować poważnie lecz nie chodzi nam o wymuszenie na was byście gdy na was plują uważali że pada. Po prostu chcemy by uczestnicy zachowali się jak profesjonaliści i osoby świadome obowiązującego prawa i przede wszystkim kulturalne nie prowokować i nie dać się sprowokować. Wszystkie takie sprawy zgłaszać bezpośrednio do ochrony czy organizatorów lub do patroli straży lub policji.

Od spraw gminu jest ochrona i straż miejska lub policja.

Edytowane przez michal_o dnia 19/05/2010 23:32
_czarny_
Użytkownik

Dodane dnia 20/05/2010 08:25
To co poprzednio napisałem nie miało być aluzją do tego, że taka adnotacja pojawiła się w regulaminie. Rozumiem, że regulamin powinien regulować wszystkie ewentualności aby był porządnym regulaminem. Zdziwiło mnie to tylko, że to musiała się w nim również pojawić adnotacja odnośnie agresywnej publiczności. Generalnie nie spodziewałem krótko mówiąc, że taka hołota pojawia się wśród publiczności na turniejach. Jeśli chodzi o ochronę, straż czy policję, nie dawał bym wiary w ich skuteczności. Zwłaszcza na Bródnie, który obfituje w różnego tego typu mieszkańców. Są miejsca na Bródnie których unikają patrole, i nie warto donosić na policję. Co prawda ludzie tam żyją co nie znaczy, że też bym chciał. Mój znajomy mieszka w tej dzielnicy od urodzenia i powiedział mi kiedyś, że chyba od zawsze musiał się bić z różnymi, agresywnymi ludźmi aby móc tam w miarę spokojnie mieszkać... A policja nie działa tam zbyt skutecznie. Po prostu są takie miejsca w Warszawie których unika również policja jak wspomniałem wcześniej. Swoją drogą moim zdaniem trochę szkoda, że akurat w Parku Bródnowskim jest organizowany turniej. A nie np. w lesie Kampinowskim, tam byłby dopiero fajny klimat.smiley
michal_o
Użytkownik

Dodane dnia 31/05/2010 19:46
Oto plan całej imprezy:

LINK - http://ligabaronow.pl/news.php?readmore=18

Plan XV Warszawskiego Turnieju Rycerskiego o szablę Króla Zygmunta III Wazy Bródno 2010

600 rocznica Bitwy pod Grunwaldem

6 czerwca 2010r. (Niedziela)

BLOK RYCERSKI

Część I - Średniowieczny konny turniej rycerski, bojowy turniej walk pieszych InterMedieval, turniej łuczniczy

10/30 Praska Orkiestra Dęta Dzielnicy Targówek (repertuar wojskowy)

11/00 Wystrzał z bombardy, oficjalne otwarcie Turnieju Rycerskiego o szablę Króla Zygmunta III
Wazy i prezentacja uczestniczących drużyn.

11/30 Bojowy Turniej Łuczniczy - Drużyna Łucznicza Księcia Janusza Mazowieckiego.

11/30 Bojowy Turniej Walk Pieszych - PPST Liga Baronów

13/00 Husyci - (Boży Wojownicy. Jan Ziżka i Husyci w wojnie z Zakonem Krzyżackim)
- Państwowe Muzeum Archeologiczne.

14/00 Średniowieczny Konny Turniej Rycerski - SKILLS and ARMS (gonitwy zręcznościowe z
użyciem kopii, maczug i mieczy, zbieranie pierścieni, atak na Saracena kopią, strącanie kopią drewnianych kul) - Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej

15/00 Średniowieczny Konny Turniej Rycerski - MELEE i BOHURT (turniej rycerski wg dobrego
króla d'Anjou - grupowy pojedynek na strącanie klejnotów herbowych z użyciem maczug;
przygotowania rycerzy Zakonu NMP do wojny z Polską - ułożenie rumaka bojowego,
wyposażenie rycerza, zastosowanie kopii, miecza i topora podczas najazdu konnego na pieszego,
trening giermka w drodze do zostania rycerzem, próba odwagi - skok jeźdźca i konia przez koło
śmierci w pełnej zbroi, pasowanie na rycerza i pojedynek na śmierć i życie; Scenki
grunwaldzkie: odbicie polskiego gonfanonu, śmierć rycerza krzyżackiego Leopold von Kökeritza)

- Konne Bractwo Rycerskie Hastarius

Część II - Średniowieczny konny turniej rycerski, pokazy walk pieszych

17/00 Pokazy rycerskich walk pieszych w wykonaniu Grup Rekonstrukcji Historycznych

17/30 Potyczka oddziału Koronnego z rejzą krzyżacką

18/30 Średniowieczny Konny Turniej Rycerski - JOSTTING (punktowane pojedynki na kruszenie
kopi.

19/30 Uroczyste zakończenie XV Warszawskiego Turnieju Rycerskiego o szablę Króla Zygmunta III
Wazy

BLOK MUZYCZNY I MPREZY DLA DZIECI

16/00 Koncert kapeli folkowej WHITE GARDEN

16/00 Gry rycersko-plebejskie dla dzieci - (cięcie jabłka toporem, kołek kręciołek, łapanie

Tatarzyna na arkan, rzut ?zapałką?, konkurs z nagrodami dla dzieci ) - PPST Liga Baronów.

13/00 ? 18/00 Przejażdżki konne

13/00 ? 18/00 Podaruj mi portret ? rodzinne zdjęcia m.in. z reprezentantami Bractw Rycerskich.

11/00 ? 19/30 Mini Park Rozrywki ? dmuchana zjeżdżalnia ?Gigant?, Mini Colorado, Euro Bungee,
Quady, malowanie twarzy.

BLOK ARCHEOLOGII DOŚWIADCZALNEJ I RZEMIOSŁ DAWNYCH

JARMARK RZEMIOSŁ DAWNYCH

Kuźnia kowala płatnerza, obróbka żelaza i wyrób broni, huta pradziejowa ? wytop żelaza, wyrób ozdób ? rogownictwo, broń pierwotna, łucznictwo, płatnerstwo i wyrób białej broni, wyrób toporów, włóczni i łuków, stroje pradziejowe, ozdoby i amulety prasłowian i wikingów, wyroby z wikliny, metaloplastyka historyczna, dziegieć i garncarstwo - warsztaty ceramiczne, toczenie garnków na kole, jubilerstwo, złotnictwo i biżuteria historyczna, stoisko z zabawkami ludowymi z drewna, siana i wikliny, kiermasz książki historycznej.

GRÓD SŁOWIAŃSKI ? ośrodek archeologiczny CHOINA HORODYSZCZE

Wyrób uzbrojenia, warsztat krajkarski i tkacki, drzeworyt i plecionkarstwo, kuchnia wczesnośredniowieczna, stanowiska: mincerskie, lepienia z gliny, obróbki krzemienia i bursztynu, pisarskie, wróżb kapłańskich, łucznicze, bębniarskie i instrumentów archaicznych, opowieści i bajania, kuglarskie, tańca średniowiecznego

Faktoria ZŁOTY WOŁOS

- Przetwórstwo żywności ? specjalistyczne narzędzia i urządzenia do przetwarzania zbóż, możliwość wykonania i degustacji placków, podpłomyków w wersji plebejskiej i dworskiej.

- Haft i dzianiny średniowieczne- pokaz i warsztaty dla publiczności haftu i ściegu igłowego charakterystycznego dla wieków średnich, między innymi okazja do drzemki na poduszce średniowiecznych biskupów.

- Pasamonictwo ( w tym tkactwo)- prezentacja odzieży i jej detali- guzików, taśm, technik plecenia sznurków do sznurowania sukni... oraz bielizny (gaci) z epoki. Warsztaty tkactwa dla publiczności, możliwość przymiarki ubiorów.

- Skryptorium - prezentacja dawnych technik piśmienniczych- publiczność ma okazje pisać stilusem na woskowych tabliczkach, gęsim piórem na pergaminie, najmłodsi mogą kolorować farbami i złotem gotyckie inicjały. Chętni mogą zrobić sobie zdjęcie w mnisim habicie niczym pisarz klasztorny przy pracy.

Studenckie Kolo Naukowe Archeologii Bliskiego i Środkowego Wschodu "SZARKUN"

Prezentowane zjawiska:

- Domy na Bliskim Wschodzie w czasach antycznych.

- Odciski pieczęci cylindrycznych.

- Znaczenie małych zabytków w archeologii oraz najprostsze sposoby ich badania.

- Orientalne gry planszowe - rekonstrukcje egzemplarzy starożytnych oraz gry współczesne.

- Alfabety występujące na Bliskim Wschodzie.
michal_o
Użytkownik

Dodane dnia 01/06/2010 20:38
_czarny_ napisał/a:
To co poprzednio napisałem nie miało być aluzją do tego, że taka adnotacja pojawiła się w regulaminie. Rozumiem, że regulamin powinien regulować wszystkie ewentualności aby był porządnym regulaminem. Zdziwiło mnie to tylko, że to musiała się w nim również pojawić adnotacja odnośnie agresywnej publiczności. Generalnie nie spodziewałem krótko mówiąc, że taka hołota pojawia się wśród publiczności na turniejach. Jeśli chodzi o ochronę, straż czy policję, nie dawał bym wiary w ich skuteczności. Zwłaszcza na Bródnie, który obfituje w różnego tego typu mieszkańców. Są miejsca na Bródnie których unikają patrole, i nie warto donosić na policję. Co prawda ludzie tam żyją co nie znaczy, że też bym chciał. Mój znajomy mieszka w tej dzielnicy od urodzenia i powiedział mi kiedyś, że chyba od zawsze musiał się bić z różnymi, agresywnymi ludźmi aby móc tam w miarę spokojnie mieszkać... A policja nie działa tam zbyt skutecznie. Po prostu są takie miejsca w Warszawie których unika również policja jak wspomniałem wcześniej. Swoją drogą moim zdaniem trochę szkoda, że akurat w Parku Bródnowskim jest organizowany turniej. A nie np. w lesie Kampinowskim, tam byłby dopiero fajny klimat.smiley

Co do publiczności to większe incydenty nie miały nigdy miejsca. Ot zawsze może się trafić upierdliwy jego mość ale kończy się na słownym upomnieniu. Publiczność w dużej mierze stanowią rodzice z dziećmi gdyż impreza jest związana poniekąd z Dniem Dziecka. Tak, że nie ma co się martwić dzielnicą. Hołota nie przychodzi, nikomu nic nie ukradli i nikogo nie pobili a impreza organizowana od 15 lat.
Skocz do Forum:

60695556 Unikalnych wizyt