Mam jedno zasadnicze pytanie. Czy mozna było pozbawic rycerza majątku i szlachectwa-prawa do herbu? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż niezwykle mnie to ciekawi.
Ale to było o wiele później, pytanie tylko o który wiek chodzi Roderykowi, bo początkowo nie było przywilejów dla rycerzy z których później wyłoniła się szlachta.
Bez odpowiedniego procesu rycerz nie mógł być skazany, ani pozbawiony majątku czy herbu, no chyba, że okazał się zdrajcą.
Senior: Książę czy Król dawał ziemie jako lenno swoim rycerzom z których musieli płacić daniny jak i też oferować pomoc zbrojną.
Ale prawda jest też taka, że Wasal mojego Wasala nie jest moim Wasalem.
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp.
Rey "wasal mojego wasala nie jest moim wasalem" to zasada występująca w feudaliźmie angielskim, na kontynencie "wasal mojego wasala jest moim wasalem".
Kdož jste boží bojovníci a zákona jeho,
prosteš od boha pomóci a doufejtež v něho.
Že konečně vždycky s ním zvítězíte!
Chodzi mi o XIII wiek, jak zwykle z resztą...
Jeżeli zaś chodzi o zasadę wasal mojego wasala nie jest moim wasalem, to zgodzę się z Reyem, gdyż zasada ta obowiązywała w całej Europie Zachodniej, a szczególnie we Francji i Anglii. Francja była stolica feudalizmu... Moje pytanie jest o wiele trudniejsze, gdyż chodzi mi o XIII-wieczny Dolny Śląsk i księstwa górnośląskie, a jak wiemy, na ziemiach polskich feudalizm był tylko częściowy. Patrząc jednak z drugiej strony ziemie nadodrzańskie najmocniej chyliły się ku zachodowi, a nawet dorównywały mu.