| Autor |
Podryw w XIII wieku :D |
Sir Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 10/06/2007 22:40 |
|
|
Ave
Założyłem ten temat, aby dowiedzieć się cokolwiek o "podrywie" w średniowiecznej Europie 
Jeżeli dałem to do złego działu proszę Adminów o przeniesienie.
Pozdrawiam sir Piotr
Moje ostrze godzi szybko, a celnie. |
|
| Autor |
RE: Podryw w XIII wieku :D |
Jakub Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 08:33 |
|
|
Interesujący temat...Tylko powiedz proszę kto ma podrywać kogo: rycerz kogoś ze swego stanu, czy chłop chłopkę...Bo tu się różnią techniki podrywu
Dowódca Trzeciego Najemnego Oddziału Piechoty Japońskiej
Edytowane przez Jakub dnia 12/06/2007 08:34 |
|
| Autor |
Sir Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 19:11 |
|
|
Hmmm... Oczywiście rycerz kogoś ze swego stanu, lub wyższego 
|
| Autor |
Jakub Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 20:24 |
|
|
Moim zdaniem najpierw taki (nazwijmy go Ektor), powinien wyczaić co jego dama lubi...Co ją podnieca i co najchętniej by robiła...Jazda konno, strzelanie z łuku, taniec, muzyka etc...Potem powinien co jakiś czas szarpać za tą jedną strunę...Zapraszać na przejażdżki konno (oczywiście jakąś wypaśną w widoki trasą)nie za długo oczywiście...
Ale ale!!!!!!!!ZAPOMNIAŁEM SIĘ (to na mnie )
Czy nasz Ektor jest zamożny czy biedny, a może średnio zamożny...Bo jakby nie patrzyć ważna sprawa.
Dowódca Trzeciego Najemnego Oddziału Piechoty Japońskiej
Edytowane przez Jakub dnia 12/06/2007 20:25 |
|
| Autor |
Sir Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 21:54 |
|
|
Hmmm.. Ale nas w tym topicu 
Raczej srednio 
Ale to sie moze zmienic.
(Przepraszam za bledy ale klawiatura odmawia posluszenstwa )
Moje ostrze godzi szybko, a celnie.
Edytowane przez Sir Piotr dnia 12/06/2007 21:54 |
|
| Autor |
Jakub Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 21:58 |
|
|
Dobra. Nasz Ektor ma jaki majątek...Konkretnie, na co może sobie pozwolić by zdobyć swoją panne
Dowódca Trzeciego Najemnego Oddziału Piechoty Japońskiej |
|
| Autor |
Sir Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/06/2007 22:04 |
|
|
Hmmm...
Nasz Ektor moze sobie pozwolic na...
Jakis pojedynek **pokazowy** ( a co kolega za maly ** prezencik **
nie moze sie dac pokonac? 
Przejazdka odpada raczej ( luba Ektora koni nie lubi )
A kwiaty czy cos?
To mrok czy rycerze tez tak robili
Moje ostrze godzi szybko, a celnie.
Edytowane przez Sir Piotr dnia 12/06/2007 22:05 |
|
| Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 13/06/2007 02:13 |
|
|
Tak naprawdę to przykładowy Ektor musiał dobrze przelecieć przykładową Kunegundę. Średniowieczna miłość miała głównie podłoże erotyczne.
Występowała w formie platonicznej np rycerz niższego stanu, trubadur a kobieta ustawiona, przybierał czasami dość natarczywe formy ze strony desperata. Oraz miłość bardziej spełniona, między równymi, nie bez przyczyny zwanymi przeważnie kochankami, czyli głównie seks.
Jeżeli chodzi o prezenty, to był przypadek, że pan rycerz wysłał pani księżniczce swój odcięty kciuk ale nie spotkało to się ze zbyt serdecznym przyjęciem. |
|
| Autor |
Sir Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 13/06/2007 07:59 |
|
|
|
Marcinek napisał/a:
Jeżeli chodzi o prezenty, to był przypadek, że pan rycerz wysłał pani księżniczce swój odcięty kciuk ale nie spotkało to się ze zbyt serdecznym przyjęciem.
Ojoojoj 
Ktoś kiedyś napisał : Jeżeli gotów jesteś poświęcić życie dla swoich marzeń,
nie jesteś ich wart
|
| Autor |
Alvaron Użytkownik
|
| Dodane dnia 15/06/2007 14:08 |
|
|
Skoro mamy już zarys naszego Ektora radzić możemy tylko jedno - niech startuje w turniejowe szranki by zamiponować jakiej białogłowej. Często zwycięzca turnieju mógł wybrać swą damę turnieju lub po prostu dedykował swe zwycięstwo damie serca. Pamiętajmy jednak o realiach i danej krainie, w której bytuje nasz Ektor. Marcinek ma rację co do wyższszości stosunku na uczuciem lecz tylko w konkretnych okolicznościach. Zazwyczaj na straży wianuszka młodej panny stała cała jej rodzina. Kościół wywierający bardzo duży wpływ na (bądź nawet kierujący) społeczeństwo, zabraniał pożycia przedmałżeńskiego. Tak na marginesie to panny uwczesnych czasów byłyby nielada wyzwaniem dla błędnych rycerzy.
Faber est quisque suae fortunae |
|
| Autor |
Bartosz Użytkownik
|
| Dodane dnia 22/06/2007 16:31 |
|
|
|
Trochę rozjaśnia to temat. Może ktoś zna jakieś stronki opisujące ten temat, albo książki czy poprostu źrudła z których mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej o takowym podrywie. Nigdy nie zajmowałem się tym, a kocham średniowiecze i wszystko mnie ineresuje hehehe. Proszę o pomoc |
|
| Autor |
Alvaron Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/06/2007 13:56 |
|
|
A może zapoznanie się z działami wieków minionych. Mam tu na myśli poematy, sagi itp. Choćby "Tristan i Izolda"
|
| Autor |
Lee177 Użytkownik
|
| Dodane dnia 25/06/2007 08:56 |
|
|
Przecież co do książek to wystarczy poszukać.
Życie seksualne królów Polski i inne smakowitości
http://www.odk.pl/zycie-seksualne-krolow-polski-i-inne-smakowitosci,1259.html
Seksualność w średniowiecznej Polsce
http://www.odk.pl/seksualnosc-w-sredniowiecznej-polsce,3007.html
Życie erotyczne w średniowieczu
http://www.odk.pl/zycie-erotyczne-w-sredniowieczu,1966.html
Trzy pozycje z księgarni odkrywcy do której to jest link na tej stronie .
Edytowane przez Lee177 dnia 25/06/2007 08:57 |
|
| Autor |
Bartosz Użytkownik
|
| Dodane dnia 25/06/2007 14:09 |
|
|
dzięki bardzo Widze musze zamowić |
|
| Autor |
Alvaron Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/06/2007 10:29 |
|
|
Lee a czytałeś może te książki. Jestem ciekaw jak wiele "zwyczajów" utrwaliło się do dzisiaj o czym możemy niezdawać sobie sprawy.
|
| Autor |
Rado Użytkownik
|
| Dodane dnia 16/07/2007 00:44 |
|
|
|
Chyba to trochę przeromantyzowany obraz. "Podryw" a i owszem, mógł polegać na organizowaniu przejażdżki, polowania i temu podobnych ale na użytek tych którzy mieli coś do powiedzenia czyli opiekunów wybranki serca bo - czy się to podoba współczesnym bojowniczkom o wolność kobiet czy nie- w ostatecznym rozrachunku to oni decydowali , chyba że mówimy o kobiecie niezależnej- wdowie (?) o bardzo dobrze ustalonej pozycji a tych nie było wiele- zwłaszcza w wieku w którym "podryw" miałby sens . Nie ma sensu patrzeć na obyczajowość średniowiecza przez pryzmat naszych czasów, wolności osobistej, uczucia i temu podobnych bo jeśli chodzi o zawieranie małżeństw to w większości przypadków przypominało to bardziej podpisanie kontraktu między korporacjami niż perypetie bohaterów Szekspira. Miłość jeśli pojawiała się to później. Oczywiście- od każdej reguły były wyjątki i o tych wyjątkach opowiadano przez długie lata i pisano pieśni- właśnie dlatego że były czymś niezwykłym. |
|
| Autor |
dortje Użytkownik
|
| Dodane dnia 13/04/2008 23:00 |
|
|
ale romantyczni jestescie! ja tu czekam az mnie jakis czarny rycerz na koniu porwie do swojego zamku i okaze sie najwspanialszy na swiecie a juz powoli w prochno sie zamieniam i nici! nikt nie przyjezdza  |
|
| Autor |
Marcinek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 14/04/2008 15:04 |
|
|
|
podaj adres |
|
| Autor |
Jakub Użytkownik
|
| Dodane dnia 15/04/2008 09:19 |
|
|
Blachy czarne mam...patataj patataj patataj...Zobacz jak mknę!!!
Dowódca Trzeciego Najemnego Oddziału Piechoty Japońskiej |
|
| Autor |
Horu Użytkownik
|
| Dodane dnia 12/03/2009 14:15 |
|
|
W filmach bywa że rycerz przed pojedynkiem na kopie przywiązuje hustke ukochanej do hełm lub kopi. Albo rycerz obiecywał wybrance że np.: zetnie 5 głów krzyżackich albo wygra jakis turniej. Orientuje sie ktos czy to aby miało miejsce w historii?
Szukam ludzi do treningów w płytach - Tychy |
|