| Autor |
Taniec wojów/rycerzy |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 01:51 |
|
|
Kurcze spotkałem się już z kilkoma opiniami o tym, że faceci w Bractwach nie powinni tańczyć ... czy wy ją popieracie i jeśli tak to dlaczego?
Edytowane przez ksiaze_brzr dnia 26/10/2005 09:44 |
|
| Autor |
RE: Taniec wojów/rycerzy |
samyas Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 12:46 |
|
|
|
Oczywiście, że tego nie popieram. Taniec był jedną z podstawowych form rozrywki w średniowieczu. Forma ta przetrała choćby w Irlandii. Faceci też mogą tam tańczyć. Spytaj osób, od których pochodzą opinie o argumenty. Z przyjemnością posłucham. |
|
| Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
| Dodane dnia 26/10/2005 13:28 |
|
|
|
Czy moze ktos muwi ze rycerze i wojowie nie tanczyli??? Niech sie najpierw nad tym porządnie zastanowi[grin] |
|
| Autor |
Felvin Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 15:45 |
|
|
Tak, właśnie. A kto oglądał discovery? Tam przed turniejem konnym rycerze mieli zyskać przychylność dam przez taniec...
Minnesinger |
|
| Autor |
pirat Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 18:56 |
|
|
znudziły im sie walki boje kobiety i trunek to postanowili sobie potańczyć
We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho! |
|
| Autor |
Mad Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 19:29 |
|
|
|
ksiaze_brzr napisał/a:
Kurcze spotkałem się już z kilkoma opiniami o tym, że faceci w Bractwach nie powinni tańczyć ... czy wy ją popieracie i jeśli tak to dlaczego?
Ja nie popieram, bo to zupełna bzdura. Skąd taka opinia - nie wiem. Rozumiem także że nie wszyscy faceci nadają się do tańca - prawda? |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 20:37 |
|
|
|
hehe prawda prawda. No opinia do mnie dostarła od innych osob działających w RR. Chciałem zanc Waszą opinie thanx |
|
| Autor |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 26/10/2005 22:32 |
|
|
A niby dlaczego mężczyźni mieli by nie tańczyć? W końcu większość tańców jest raczej integracyjna. Panie nie powinny tańczyć tylko same z sobą.
Pozdrawiam |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/10/2005 13:07 |
|
|
hehe to trzeba zorganizowac turniej tańca |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 27/10/2005 14:41 |
|
|
Moze turniej rycerski podielony na rundy w walce i tancu. heh  |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/10/2005 16:38 |
|
|
dobra idea...no to juz mam pomysł to co w przyszłym roku w Rudzie Śl.? |
|
| Autor |
Felvin Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/10/2005 16:47 |
|
|
Uwaga Dnia 28-30 w Lęborku odbywają się warsztaty tańca !!! hehe...
Wojowie i rycerze też tańczyli !!!
Minnesinger |
|
| Autor |
Blondi Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/10/2005 22:59 |
|
|
Witam!
ksiaze_brzr napisał:
Kurcze spotkałem się już z kilkoma opiniami o tym, że faceci w Bractwach nie powinni tańczyć ...
Bzdura kompletna. Jeżeli mówimy o bractwach rycerskich, to trzeba pamiętać, że umiejętność tańca była jedną z obowiązkowych umiejętności rycerstwa. Jeżeli o wszelkiego rodzaju wojach, to przypomnę irlandzkie powiedzenie: "Nie dawaj miecza do ręki człowiekowi, który nie umie tańczyć". Taniec - poza podstawową korzyścią, jaką jest obcowanie z płcią przeciwną - rozwija także koordynację ruchową, a bywa, że i kondycję (polecam kilkuminutowe galiardy ).
hehe to trzeba zorganizowac turniej tańca
W Wierzbnej odbywa się rokrocznie Przegląd Zespołów Tańca Dawnego. Był plan turnieju tańca na Grunwaldzie, ale nie został zrealizowany, po części też ze względu na brak chętnych.
W ramach dygresji dodam, że jeżeli mówimy o turnieju tańca na którymś z turniejów, to warto by było, by był to turniej tańca historycznego.
Felvin napisał:
Uwaga Dnia 28-30 w Lęborku odbywają się warsztaty tańca !!! hehe...
Wojowie i rycerze też tańczyli !!!
A można by spytać gdzie się odbędą i kto je prowadzi?
Wszystkich zainteresowanych tańcem historycznym zapraszam na nasze treningi - co środę w Gdańsku. Szczegóły na stronie WWW.
Pozdrawiam serdecznie,
Blondi |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 27/10/2005 23:18 |
|
|
eh wierzbna spedzilem tam zarabisty tydzien, na ratowaniu tego zabytku, co do treningów nasze bractwo tez je organizuje, tylko coś niski stopień zainteresowania ludzi zewnątrz.  |
|
| Autor |
Felvin Użytkownik
|
| Dodane dnia 28/10/2005 14:12 |
|
|
Dokładniejsze informacje o Lęborku należy szukać na stronie Rycerzy Maltańskich ze Szczecina
[url]www.rycerze.net [/url]
a to ich forum...
http://www.rycerze.net/forum/index.php
Szukać Mayris'a!!!
p.s. ja nie mogę bo kończe nawijanie sprężynek na kolczugę 
Minnesinger
Edytowane przez Felvin dnia 28/10/2005 14:13 |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 29/10/2005 08:58 |
|
|
|
Felvin, proponuje nawijać i słuchać melodii co byś je miał w pamięci to serio pomaga |
|
| Autor |
Azazelbrzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/11/2005 14:32 |
|
|
|
Nie tylko ty książe tam spędziłeś niezły tydzień. A odnośnie tematu tańca - można by sobie coś zorganizować ale to dopiero na lato albo coś w tym stylu. No i najlepiej przez weekend. Miejscje jest więc potrzeba się tylko zegrać z pewnymi ludźmi. |
|
| Autor |
ksiaze_brzr Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/11/2005 12:07 |
|
|
Oho i moja prawa ręka coś dorzuciła Więc nasze bractwi bierze się za organizacje turnieju w przyszłym roku na naszej śląskiej Ziemi  |
|
| Autor |
Spartanin Użytkownik
|
| Dodane dnia 07/05/2008 17:23 |
|
|
|
Taniec to sposob integracji i rozrywki.W sredniowieczu ,o ile mi wiadomo ludzie tanczyli w czasie wolnego czasu podczas biesiad. POza tym slyszalem ,tez o tancach wojeennych odprawianch tuz przzed bitwa , ale to chyba byl poganski obrzadek....Dodatkowo taniec mogl wplywac na zdrowie wojownika xDe. Pozdro wszystkim |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 08/05/2008 07:56 |
|
|
A musisz odkopywać tematy z przed 3 lat?
Fortuna sprzyja odważnym... |
|