| Autor |
chusta swej damy |
rycek_askan Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/07/2011 18:38 |
|
|
Salve Bracia!
Mam takież to do was pytanie: Gdy rycerz otrzymywał chustę od swej białogłowy, gdzie ją nosił (zawiązywał) podczas bitwy ???
Pierwsze polskie stowarzyszenie turniejowe "Liga Baronów".
Podążajcie za mną, kiedy atakuję
Zabijcie, jeśli się wycofam
Pomścijcie gdy zginę... |
|
| Autor |
RE: chusta swej damy |
Paladynek Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/07/2011 19:13 |
|
|
Tak mi się zdaje
Pozdrawiam
"Wolał krew mężnie przelać,niż życie ocalić"
Epitafium Zawiszy Czarnego(1370-1428)
Chorągiew Ząbkowska!
Edytowane przez Paladynek dnia 08/07/2011 19:13 |
|
| Autor |
rycek_askan Użytkownik
|
| Dodane dnia 08/07/2011 22:14 |
|
|
Paladynek napisał/a:
Tak mi się zdaje 
Pozdrawiam
Ależ cóż się zdaje? Pytanie GDZIE ów rycerz zawiązywał otrzymany dar, wspomóżcie wiedzą!
|
| Autor |
Zbyszko z gorzowa Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/07/2011 02:49 |
|
|
Coz.... mysle , ze zawiazywal na przedramieniu, ale tylko w czasie turniejow .
Pozatym , tak jakos mi sie wydaje, ze takie tematy sa jakby na * podtrzymanie Forum?/?*
Czy moglbym poprosic o pomoc w odpowoedzi Matrone?No Ona na pewno bieglejsza jest w takim temacie, pozatym, troszke mi juz brak Jej * ewentualnych sprzeciwow do moich postow( Matrona - pozdrawiam serdecznie)*
Pozdrawiam all 
jestem tam , gdzie byl abadonna |
|
| Autor |
Wierny Piotr Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/07/2011 10:33 |
|
|
Na pewno nosił ją w brayach )
Zapraszam na naszą stronę WWW.ROUTIERS.PL
Mój kram znajdziesz na:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22138&hl= |
|
| Autor |
Adrian Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/07/2011 13:50 |
|
|
Poszukam jakiś materiałów, ale musicie poczekać do końca Grunwaldu...
"Experto credite" - Ufaj doświadczonym.
Adrian Łuczak z Zastępu Rycerskiego Zamku Jaschnitz
Edytowane przez Adrian dnia 09/07/2011 16:55 |
|
| Autor |
Matrona Użytkownik
|
| Dodane dnia 09/07/2011 21:26 |
|
|
Zbyszku, nie zgadzam się z Tobą 
Zacznę może od tego, że rycerz nie dostawał chusty na czas bitwy, a zwyczaj ten był związany z turniejami rycerskimi.
"Rycerz, walczący dla damy, wyrażał w ten sposób swoje uwielbienie. Pani szlachetnego rodu zaś mogła bez ujmy na honorze pokibicować mężczyźnie, obdarować go szarfą lub mankietem (o czym wspomina w swoich kazaniach Jacques de Vitry), na znak, że mu sprzyja, wreszcie, w najgorszym przypadku, po prostu przyjąć hołdy i podziękować za nie."
Po wygranym turnieju ów rycerz mógł zawiązać szarfę lub mankiet na kopii i podać go w ten sposób swej damie. Poprzez wygranie turnieju rycerz mógł także przyznać swej damie tytuł królowej zawodów, tym samym określając ja mianem najpiękniejszej i najcnotliwszej niewiasty.
Nadmienię tylko, że rycerz mógł mieć kilka dam serca (u jednej wychwalał cnotliwość, u drugiej urodę, u trzeciej dobre serce itp.).
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi |
|
| Autor |
rycek_askan Użytkownik
|
| Dodane dnia 11/07/2011 15:22 |
|
|
na wyjezdzie skonsultowalem sie z kims doswiadczonym, odpowiedz to ramie od strony serca.
|
| Autor |
Matrona Użytkownik
|
| Dodane dnia 18/07/2011 13:06 |
|
|
Gdzieś mam traktat o turniejach rycerskich, jak coś znajdę, to napiszę. Poprzedni post pisałam na szybko, bo trza było się na Grunwald spakować , ale teraz (choć pewnie dla autora tematu już teraz to bez różnicy) wgryzę się w temat
Pozdrawiam
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi |
|
| Autor |
Zbyszko z gorzowa Użytkownik
|
| Dodane dnia 22/07/2011 01:02 |
|
|
Nie bylo mnie czas jakis , i co? Matrona sie nie zgadza.......Matrono Mila( mysle , ze nie poczytasz tego za zbytnia pofalosc , tylko .....za oznake przyjaznej serdecznosci i podziwu dla Twej wiedzy i taktu)
teraz jesli chodzi o moja wypowiedz- coz, moj skrot myslowy , oczywiscie , ze zwyczaj ten byl zwiazany z Turniejami Rycerskimi , a chusta badz wstazka byla znakiem od Damy serca.
Tylko prosze o jedno matrona, to ze ja Ci przyznaje racje - to nic. Ty prosze jesli bedzie okazja przy jakims natepnym temacie- nie zgadzaj sie prosze z tym co mowie. I zeby byla jasnosc, wcale nie uwazam ze musze miec racje. Coz....czlowiek omylnym jest a ....nobody^s perfekt ha ha ha .
Pozdrawiam pieknie-Zbyszko
jestem tam , gdzie byl abadonna |
|
| Autor |
Matrona Użytkownik
|
| Dodane dnia 24/07/2011 21:10 |
|
|
Nic za bardzo nie znalazłam 
Ale mam w książce "Medieval Heraldy", że szarfa (contoise) doczepiana do hełmu (jego szczytu lub tyłu; o różnej długości, tworzono z niej turban), która głównie miała na celu chronić przed złymi warunkami atmosferycznymi, mogła być podarowana od damy.
Filippo Vadi |
|