| Autor |
RE: Język Średniowiecza |
Dagobert Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/01/2006 15:28 |
|
|
Niby fajnie jest znać Łacine, ale prócz szpanowania cytatami w codziennym życiu za bardzo się nie przydaje
"Jeśli nie jesteś w stanie poświęcić życia dla swoich marzeń, to nie jesteś ich wart." |
|
| Autor |
samyas Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/01/2006 21:43 |
|
|
|
Może dlatego, że to język martwy!!!! |
|
| Autor |
Czarna Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/01/2006 14:33 |
|
|
|
Uczę się łaciny ale raczej jak korzystac ze słownika i umieć przetłumaczyć jakiś tekst. W ogóle nie rozmawiamy po łacinie i czasem tylko uczymy się jakiś sentencji. Jest to fajny język, ale ma trochę skomplikowaną gramatykę. Polecam dla osób ambitnych. |
|
| Autor |
Andrzej z Kalisza Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/03/2006 21:46 |
|
|
Ja uczę się łaciny,a mój kumpel,który też chce wstąpić do bractwa w Kaliszu greki.
agatka Użytkownik
|
| Dodane dnia 06/09/2007 16:11 |
|
|
|
Łacina nie jest językiem martwym, tylko umierającym, nadal posługują się nią w codziennym życiu lekarze i duchowni. Martwym językiem jest starogrecki. Mam szczęście znać obydwa. |
|
| Autor |
Sigrun Użytkownik
|
| Dodane dnia 06/09/2007 21:14 |
|
|
Ja sie uczyłam łaciny przez dwa lata i jakoś mnie ten język nie zachwycił ale może to być winą nauczycielki która strasznie nudziła na każdej lekcji Niestety za rok wybieram się na farmacje i tam znów będę zmuszona sie go uczyć... A jeśli chodzi o używanie łaciny w bractwie to w moim jakoś tego nie praktykujemy... |
|
| Autor |
Sir Paladyn ws Użytkownik
|
| Dodane dnia 25/03/2008 13:59 |
|
|
średniowieczu używano łamanej łaciny(ktoś powie na czym to polega)
w średniowieczu łamana łacina była jak dziś angielski
Deus lo vult-Taka jest wola Bożą
Papież Urban II o pierwszej krucjacie
Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli
Edytowane przez Gruzin dnia 26/03/2008 21:38 |
|
| Autor |
Gruzin Użytkownik
|
| Dodane dnia 25/03/2008 14:17 |
|
|
Zasadniczo jest tak, iż w średniowieczu używano tzw. łaciny średniowiecznej. Na studiach historycznych uczą najpierw łaciny klasycznej a następnie łaciny używanej w średniowieczu.
Prawdę mówiąc o łacinie łamanej nie słyszałem |
|
| Autor |
Konrad z Niemczy Użytkownik
|
| Dodane dnia 30/12/2008 17:04 |
|
|
Łacina przydaję się też do czytania napisów na pomnikach oraz aby nie trzeba było zaglądac do przypisów podczas czytania niektórych książek, między innymi. To z tych bardziej praktycznych zastosowań w życiu codziennym. Niektórzy łacinę także uznają za język wymarły. A z cytatów znam: ,,Vox populi, vox dei", ,,De gustibus non disputandum est" i ,,Homo homini lupus est", czyli ,,Głos ludu, głos bogów(boga?)", ,,O gustach się nie dyskutuje" i ,,Człowiek człowiekowi wilkiem".
You'll take my life but I'll take yours too! |
|
| Autor |
Jonasz Użytkownik
|
| Dodane dnia 30/12/2008 22:02 |
|
|
ech łacina kojarzy mi się z moja kochana nauczycielka i wstawaniem o piątej żeby pisać poprawę na zerówce no ale że wyszedłem z liceum z 3 z łaciny to jestem z siebie dumny a z fajnych cytatów które zapamiętałem: Inter arma silent leges- W czasie walki (zgiełku oręża) milczą prawa; Si Deus pro nobis quis contra nos?- jeśli Bóg z nami, któż przeciw nam? (św Paweł); Cum tacent, clamant"- milcząc, krzyczą zresztą łacina to język moim zdaniem trudny (ach ta gramatyka) a tym bardziej że nie jestem "chumanista", za to współczuje np anglikom- nam łatwiej jest zrozumieć co to jest mianownik itp ale sentencji się można uczyć na pamięć bez problemu Polecam  |
|
| Autor |
michalp Użytkownik
|
| Dodane dnia 01/01/2009 17:22 |
|
|
Uczę się łaciny, jednakże w moim bractwie nie używamy jej. A szkoda, bo fajna jest 
Nil mortifi sine lucre... |
|