www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:46:10
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | Obyczaje i Polityka
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Autor RE: Heraldyka
Zbyszko z gorzowa
Użytkownik

Dodane dnia 09/06/2008 17:08
Pozwole sobie i ja cos powiedziec.Aby moc namalowac herb ( jakis , ktory * przynalezy* do nazwiska) , niestety trzeba moc to udokumentowac.Najprosciej byloby popytac Rodzicow , Babcie , lub jakies starsze Ciocie , moglyby podac slad. Sa tez zapisy w starych Ksiegach Metrykalnych, w Kosciolach. Od reki tego nie powiedza , ale coz.... gra warta zachodu, oczywiscie jesli sa podstawy.Tylko jedno. Jesli ktos sie zajmuje Sredniowieczem , a Herb ma np. z poczatku XIV w. , no jakby troche to nie pasuje .( Zeby byla jasnosc mowie o sobie , nie pozwalam sobie na czynienie uwag po czyims adresem , temat jest zbyt powazny.).Ale moze maly w rogu tarczy?To juz indywidualna sprawa kazdego. Pozdrawiam all.

jestem tam , gdzie byl abadonna
Wyślij Prywatną Wiadomość
Andrzej
Użytkownik

Dodane dnia 09/06/2008 18:46
hm, a początek XIV wieku to już nie średniowiecze?

herby w naszym kraju nie mają podstawy prawnej tak więc nie trzeba "udokumentować" obrazka na tarczy

Sir Paladyn ws, to że "matka mojej matki była córką szlachcica" w Twojej sytuacji niczego nie zmienia, nie dziedziczyło się herbu po kądzieli.

Edytowane przez Andrzej dnia 09/06/2008 18:50
3968267 http://www.***.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Skuciok
Użytkownik

Dodane dnia 09/06/2008 21:38
Czyli reasumując, nikt nie ma prawa się przyczepić bo szlachectwa w Polsce nie ma?

Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573).
2396573 Wyślij Prywatną Wiadomość
Andrzej
Użytkownik

Dodane dnia 09/06/2008 22:43
Przyczepić się oczywiście można. Co do prawa to już zależy od sędziego i adwokata (każdą sprawę można przegrać).
Jak na razie jednak nie słyszałem o żadnym procesie z tego powodu.
pzdr
3968267 http://www.***.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
martinbyq
Użytkownik

Dodane dnia 10/06/2008 07:27
witam
male szanse aby udokumentowac ze sie jest ze z rodziny szlacheckiej a co dopiero z sredniowiecznej(wiekszosc herbow nadawano po sredniowieczu lub u schyłku)polecam herbarz j.Szymańskiego-Herbarz średniowieczny rycerstwa Polskiego.Co do herbów widzianych na festynach ,pokazach itp.wątpie aby wszyscy uczestnicy co posiadaja je na tarczy mieli jakies prawa do nich,oczywiscie nie mówie o herbach ziem,miast,zakonów itp ale o herbach własnych

Cave Adsum
Bazyli z Akki
Użytkownik

Dodane dnia 10/06/2008 15:04
Cóż jeśli mogę, ja również zabiorę głos. Drogi sir Palladynie ws (siema kolego ;P) nie ma sensu dziś dowodzić swego szlachectwa, a moje twierdzenie popieram tym, że:
*Na nic to komu potrzebne;
*Kosztowne jest szukanie swych "szlachetnie urodzonych" przodków;
*Taka jest prawda, że aby "udowodnić" szlachectwo, wystarczyło fałszywym świadkom dać odpowiednio wypełnioną sakwę...
*Co do znaku, to namaluj sobie prosty znak rozpoznawczy, np. związany z religią (ryba,krzyż, gwiazda, półksiężyc itp.) a wtedy nikt się nie doczepi; poza tym skoro tarczę robisz to i strój z tym samym herbem warto posiadać, ale jeżeli znak herbowy jest zbyt skomplikowany, a sam nie uszyjesz, to wiesz - koszty, koszty...smiley

Sir Bazyli z Akki - pogromca smoków i inszych bestyji rodem z wieków średnich...

Edytowane przez Bazyli z Akki dnia 10/06/2008 15:05
Sir Paladyn ws
Użytkownik

Dodane dnia 10/06/2008 16:51
Bazyli z Akki zgadzam się ale chciałbym wiedzieć coś o moich przodkach

PS.mimo że jestem po kądzieli ma charakterystyczną tylko dla Kitowskich znamie(mój brat go nie ma)

Deus lo vult-Taka jest wola Bożą
Papież Urban II o pierwszej krucjacie

Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli
Zbyszko z gorzowa
Użytkownik

Dodane dnia 12/06/2008 02:48
Do Andrzejasmiley
1-ja wszystko co robie , to jest , lacznie z ubiorem stylizowane na IX-XII w, wiec rok 1326 jakby juz , albo raczej , jeszcze nie nalezy do tych czasow.
2- Herby nie maja podstawy prawnej. I tu masz racje, tylko....jesli zaczelibysmy sie doszukiwac podstaw prawnych.... to jaki sens mialaby rozmowa na temat Herbow , ich znaczenia , i wszystkiego co bylo z nimi zwiazane. A dla mnie to nie tylko HERB, to Honor, Odpowiedzialnosc , Sposob zycia, i wierz mi , nie jest to zwiazane z * kasa* i zyciem bez problemow..Raczej odwrotnie. Ale jedno co mam , to Honor i wlsnie ten Herb. Ot co. Moze za duzo napisalem, ale nie jest latwo zyc , jak sie trzeba pinowac , zeby .....jak ja to nazywam ( tak mowil Moj dziadek).... nie musiec sobie samemu napluc w twarz , patrzac do lusterka , i spokojnie podejsc do drzwi jak ktos puka.
A wierz mi , ja naprawde nie mam latwego zycia. Pozdrawiam.smiley

Alvaron
Użytkownik

Dodane dnia 15/06/2008 18:15
Powiedzmy sobie szczerze, iż dzięki konfliktom zbrojnym na przestrzeni minionego wieku straciliśmy świadectwa oraz wszelakie dokumenty potwierdzające czyjeś pochodzenie - Polska to nie Anglia. Jakiś czas temu poświęciłem sporo czasu na szukaniu swych korzeni co doprowadziło jedynie do odnalezienia wzmianki o przodku z początku osiemnastego wieku pochodzenia rosyjsko-polskiego. Inną sprawą jest to, że moje nazwisko nie jest polskiego rodowodu zatem na pewno zostało nie raz przekształcane (najlepszym przykładem są przedstawiciele mego drzewa genealogicznego w USA - zmiana literowa prawie kompletna). Wiem, że odnalezienie wśród swoich przodków rycerza bądź jakiegoś znanego szlachcica jest powodem do radości (szczególnie w naszym gronie), ale nie zapominajmy, że to my teraz tworzymy historię i od nas należy rozsławienie naszego rodu.

Wracając jednak do umieszczenia herbu na ekwipunku. Radze skorzystac ze średniowiecznych symboli heraldycznych, w które można sprytnie wpleśc inne znaki niekoniecznie pochodzenia średniowiecznego.

Faber est quisque suae fortunae
Zbyszko z gorzowa
Użytkownik

Dodane dnia 19/06/2008 02:34
Alvaron- bardzo moim zdaniem rozsadny i wywazony wpis. Pozdrawiam serdeczniesmiley

Bazyli z Akki
Użytkownik

Dodane dnia 24/06/2008 22:33
Tak więc trafiliśmy do sedna sprawy: Wysuwają się trzy wnioski:
1. Najlepiej namalować na tarczy coś przyjemnego, aczkolwiek nie będącego jakimkolwiek znanym herbem - może godło???
2.Tak, zgadzam się - poszukiwanie przodków ze szlacheckiej braci to trudna sztuka. Zwłaszcza, że jest wiele osób o tym samym nazwisku co ty, i to nawet nie zdając sobie sprawy w twym najbliższym otoczeniu, a nie spokrewnionych z tobą w ogóle; wszelkie zaś dokumenty albo zaginęły, zniszczały, albo istnieją, ale są niedostępne;
3.Ale jeżeli już chcesz mieć ten herb i udokumentować swe szlachectwo - musisz wyrzucić sporo monet ze swej kiesy, po podróżować a także wiele pytać i rozmawiać.
Rada: Przystąp do bractwa jakiegoś lub zamów tarczę u płatnerza z konkretnym wzorem - nikt nie powinien się doczepić.

Myślę, że nie mamy już czego rozważać...

Sir Bazyli z Akki - pogromca smoków i inszych bestyji rodem z wieków średnich...

Edytowane przez Bazyli z Akki dnia 24/06/2008 22:35
Sir Paladyn ws
Użytkownik

Dodane dnia 25/06/2008 11:52
Bazyli z Akki tylko że ja mam łatwiej bo mój pradziadek był szlachcicel więc
łatwiej będize mi sazukać dokumentów
popytam rodziny może coś się dowiem

Czy naprawdzę tak istotne są słowa? One są wszak tylko narzędziem do wyrażania myśli
Bazyli z Akki
Użytkownik

Dodane dnia 25/06/2008 12:15
Sir Palladynie ws, a znałeś tego pradziadka??? Często z informacji seniorów rodziny można było (i można dalej) wyciągnąć informację że "Moje/Nasze nazwisko jest szlachetne (nie szlacheckie)" i mimo to, że na podstawie tej wypowiedzi można domyślać się, że ma się szlacheckie korzenie, nic więcej zazwyczaj nie wyciągniesz. No cóż, życzę powodzenia.

Sir Paladyn ws
Użytkownik

Dodane dnia 25/06/2008 18:16
Nie ja go znalażłem tylko ciocia z rodziny ta ciocia robi drzewa genealogiczne i doszła do mojego prapradziadka(jak nie dalej)

Bortasz
Użytkownik

Dodane dnia 13/08/2009 07:23
Sorka że odkopuje tak stary temat ale Czy takowe herby naprawdę istniały?
http://www.joemonster.org/art/12169/Niezwykle_herby_szlachty_polskiej_II

Vea Victis
Gloria Victis

Wielka niechaj będzie Bogu chwała, że kościół się spalił a karczma została.
8153680 Wyślij Prywatną Wiadomość
Konrad z Niemczy
Użytkownik

Dodane dnia 13/08/2009 12:44
Nie.

You'll take my life but I'll take yours too!
8472092 www.ja.gram.pl/Mithrandir200 Wyślij Prywatną Wiadomość
Mamut
Użytkownik

Dodane dnia 13/08/2009 21:02
Trzy Kawki jak najbardziej, Ciołek zresztą też...

Kdož jste boží bojovníci a zákona jeho,
prosteš od boha pomóci a doufejtež v něho.
Že konečně vždycky s ním zvítězíte!
1199819 Wyślij Prywatną Wiadomość
sirLanc
Użytkownik

Dodane dnia 13/08/2009 21:15
http://tkwapinski.webpark.pl/ tam są herby

W imię Króla !!!
10533797 Wyślij Prywatną Wiadomość
Konrad z Niemczy
Użytkownik

Dodane dnia 13/08/2009 22:22
Mamut: Chodziło mi większość herbów. Że kilka jest tam prawdziwych się domyśliłem. Dzięki za uzupełnienie mej wypowiedzi.

You'll take my life but I'll take yours too!
8472092 www.ja.gram.pl/Mithrandir200 Wyślij Prywatną Wiadomość
RuDy_96
Użytkownik

Dodane dnia 25/11/2009 18:23
Czyli jak ja jestem Macierzyński to nie koniecznie mogę nosić rocha II na tarczy smiley ?
http://genealog.home.pl/

Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Skocz do Forum:

60693869 Unikalnych wizyt