Autor |
Obicie do tarczy XI w. |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 13/12/2012 19:28 |
|
|
Mam pytanie co do obicia tarczy dla normańca na XI w.Czy można by takową tarczą ciemnym baranim futrem obić? Oczywiście włosiem do środka, no i tylko kanty. Czy byłoby to historyczne?
"Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."
Sun Tzu |
|
Autor |
RE: Obicie do tarczy XI w. |
Rey Użytkownik
|
Dodane dnia 15/12/2012 00:34 |
|
|
Wątpię w to by Normanowie mieli tarczę obitą baranim futrem, nic takiego nie znalazłem... Baranim futrem to prędzej Wikingowie.
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp. |
|
Autor |
Sir Dominicus Użytkownik
|
Dodane dnia 17/12/2012 15:09 |
|
|
Hmmm... Normanowie z czasów bitwy pod Hastings , żołnierze Wilhelma Zdobywcy to przecież w gruncie rzeczy wikingowie, tylko mieszkający w normandzkich lennach , które frankońscy władcy nadawali w zamian za zaprzestanie najazdów...Uzbrojenie się w gruncie rzeczy niewiele zmieniało, zasadnicza zmiana to zmiana języka ze szwedzkiego na francuski...
"Jeśli znasz siebie i swego wroga, przetrwasz pomyślnie sto bitew. Jeśli nie poznasz swego wroga, lecz poznasz siebie, jedną bitwę wygrasz, a drugą przegrasz. Jeśli nie znasz ni siebie, ni wroga, każda potyczka będzie dla Ciebie zagrożeniem."
Sun Tzu |
|
Autor |
Rey Użytkownik
|
Dodane dnia 17/12/2012 18:06 |
|
|
Widziałeś kiedyś Normana z tarczą obitej baranim futrem? bo ja nie...
Kiedyś Normanowie byli Wikingami do czasu właśnie kiedy osiedlili się na północy Francji, a Królowie francuscy nadali im tak jak piszesz lenna.
Zostali nazwani Normanami a wcześniej byli to Wikingowie z "Norwegii"
Uzbrojenie różniło się tym gdyż Normanowie nie używali już tak jak Wikingowie hełmów typu: Giermund tylko już swoich tzw. hełmy
normańskie z nosalem. Miecze też były inne, a tarcze w większości to były już nie okrągłe, ale migdały. Dodatkową formacją była jazda oraz łucznicy.
Bractwo Rycerskie Herbu Prus/Konfederacja Szlachty Wlkp. |
|
Autor |
polish ritter Użytkownik
|
Dodane dnia 30/01/2013 18:16 |
|
|
Rey ma rację i ja nigdy nie widziałem normańca z tarczą obitą baranim futrem
muszą mi mięso od kości bym przestał walczyć |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator

|
Dodane dnia 08/02/2013 16:30 |
|
|
Co to jest normaniec?
Hełm okularowy z Giermund jest wydatowany na X wiek, więc prawie 200 lat później ciężko znaleźć coś takiego na polu walki.
Tarcze okrągłe i migdałowe zdaje się występują jednocześnie na tkaninie z Bayeux> Tarcze okrągłe zanikają prawie zupełnie w XIII wieku o ile pamięć mnie nie myli.
Zamiast używać "udziwnionych" nazw typu hełm normański lepiej użyć szłom stożkowy z nosalem lub hełm żebrowy z nosalem. Wtedy dokładnie wiadomo o jaki chodzi.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|