Autor |
RE: Zbroja i hełm |
MajkeL Użytkownik
|
Dodane dnia 28/12/2007 19:18 |
|
|
Wiem co by było jak ktos by rzucił we mnie włócznią ale ja i tak z kumplami walcze na drewniane miecze i tarcze ze sklejki  |
|
Autor |
Gwgan Douglas Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
Dodane dnia 28/12/2007 20:13 |
|
|
Nie martw się nie widziałem jeszcze na żadnym turnieju aby ktoś rzucał w kogoś włócznią
|
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 28/12/2007 20:41 |
|
|
Ja na samym początku mojej zabawy w RR, rzuciłem po raz pierwszy i ostatni włócznią w kolegę. Miał tarczę ale jak grot wyszedł z drugiej strony o 2 cm od dłoni na cała swoja długość to stwierdziliśmy, że to jednak lekki hardkor jest.
Myślę, że każdy miał zabawne początki. Ale są granice.
|
|
Autor |
Zawax Użytkownik
|
Dodane dnia 28/12/2007 23:47 |
|
|
no to serio hardkor xD a co do dywaników ...serio radze odpuścić ..a kółek na kolczuge wcale nie trzeba samemu giąć tylko mozna kupić ...10 zł za kg ;]
Non nobis, Domine,non nobis Sed nomini,tuo da gloriam |
|
Autor |
Marcin Templariusz Użytkownik
|
Dodane dnia 30/12/2007 15:59 |
|
|
Na allegro dużo jest ludzi którzy sprzedają gotowe kółka. Ważne tylko żeby nie kupić ocynkowanych lub zbyt grubych, bo kręgosłup wysiądzie.
|
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 13/03/2008 14:26 |
|
|
A ja mam takie pytanie. Otóż słyszałem o zbrojach z papieru, które nosili na wschodzie, w krajach azjatyckich. Czy takie zbroje istniały? I jeżeli istniały, to jak wyglądały?
[img]http://img140.imageshack.us/img140/6065/pab2123ci8rp1.jpg[/img] |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 13/03/2008 15:11 |
|
|
OOOO!!! Zbroje z papieru?!Hmm... Możliwe, grubą warstwę papieru ciężko będzie przebić strzałą, a łuki były w Azji popularne.
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 13/03/2008 15:34 |
|
|
No właśnie, słyszałem, że dawały one dobrą ochronę przed strzałami. A cyz ma ktoś jakieś zdjęcia takiej zbroi?
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 13/03/2008 16:30 |
|
|
Ja zdjęć nie mam, ale czytałem kiedyś na necie, że takie zbroje istniały i sklejano je pod pewnym kątem, tak że dobrze chroniło od ciosów ( nie tylko od strzał, ale i od mieczy ). |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 07:07 |
|
|
No, ale wystarczyło strzelić w gościa płonącą strzała i miał przechlapane. W takich zbrojach też nie mogli pewnie walczyć w deszczu.
|
Autor |
^Czarny Rycerz Administrator
|
Dodane dnia 14/03/2008 07:57 |
|
|
hehe, jeśli takie zbroje był, to nie były to na pewno złączone ze sobą kartki..
Fortuna sprzyja odważnym... |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 13:33 |
|
|
Tak, myśle, że były one odlewane z masy papierniczej z jakimiś dodatkami utrudniającymi zapłon (kauczuk lub jakieś inne cuda "mejd in czajna" .
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
Autor |
martinbyq Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 16:04 |
|
|
Wszedzie na wschodzie stosowano lakę do wzmacniania zbroi z skóry.taka zbroja była lekka,nieprzemakalna i co za tym idzie wygodna.Bitwa pod Legnica pokazała co lekko opancerzony przeciwnik potrafił w konfrontacji z rycerstwem zachodnim.(szczescie ze sie zatrzymali na Legnicy i powedrowali na Czechy)A o papierze..hmmm jakby sie zastanowic to pewnie były jakies dodatki do z broi z papieru umocnionego laką(grubo posmarowany utworzyłby cos na krztałt plastiku)
Cave Adsum |
|
Autor |
^AdminIsAway Administrator

|
Dodane dnia 14/03/2008 16:40 |
|
|
Panowie
litości... to forum historyczne a nie SF.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 14/03/2008 20:24 |
|
Autor |
Skuciok Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 19:00 |
|
|
Ale to bardzo możliwe, sami wiecie, że Azjaci cuda robili...
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 20:10 |
|
|
Death-wish napisał/a:
Oanowie
litości... to forum historyczne a nie SF.
A czy my mówimy o SF?? Weź dokładnie przeczytaj, zanim, napiszesz. My mówimy o prawdziwych zbrojach z papieru, a nie o twoich wymysłach. Moim zdaniem takie zbroje istniały, skoro w Japonii budowano domy z papieru to czemu i nie zbroje?
|
Autor |

|
Dodane dnia 14/03/2008 20:32 |
|
|
Godric,
domy w Japonii byly z najprawdziwszego drewna, a specjalnego rodzaju papieru uzywano do pokrywania scian wewnetrznych i drzwi...
Jesli chodzi o zbroje poprosze o jakies konkrety, zródla... Bo jesli to tylko twoje gdybanie, to dla mnie jest SF...
In gladio veritas! |
|
Autor |
Godric Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 20:35 |
|
|
Jak znajdę jakieś źródło, to napiszę.
|
Autor |
Mariusz1994 Użytkownik
|
Dodane dnia 14/03/2008 21:10 |
|
|
Ja czytałem książkę o samurajach i wyczytałem, że takie zbroje istniały, ale ze względy na technologię mogli ją nosić tylko bogacze. Jak znajdę tytuł i autora książki to podam ( muszę iść do biblioteki ). |
|
Autor |

|
Dodane dnia 14/03/2008 23:19 |
|
|
Mariusz1994
Nie o to chodzi... jakiś zabytek lub jakies przedstawienia w sztuce... to jest źródło, a to że ktoś napisał że było o niczym nie świadczy. Chyba że tekst źródłowy z dokładnym opisem. To znaczy z epoki.
In gladio veritas! |
|