www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 15:13:04
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 4
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | !Zagadki średniowiecza
Autor Ciekawostki
Paladynek
Użytkownik

Dodane dnia 30/08/2011 21:22
Witam szanownych rycerzysmiley
Znam dość dużo ciekawostek średniowiecza związanych z rycerstwem.
Np-Czy wiecie że rycerze zbierali ptasie kupy ponieważ były one świetne do polerowania mieczy?
-Że chłopiec ze szlacheckiej rodziny w wieku 7 lat zostawał paziem,w wieku 14 lat zostawał giermkiem, a w wieku 21 lat,jeśli jego pana było stać na wyposażenie i zbroje zostawał rycerzem?
Podzielcie się ze mną ciekawostkami które wy znaciesmileyNAPISZCIE
Pozdrawiam Paladynek

"Wolał krew mężnie przelać,niż życie ocalić"
Epitafium Zawiszy Czarnego(1370-1428)

Chorągiew Ząbkowska!
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Ciekawostki
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 31/08/2011 12:41
Poproszę o źródło tej rewelacji.

Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani

In gladio veritas!
7059175 http://republika.pl/igorzeler Wyślij Prywatną Wiadomość
Paladynek
Użytkownik

Dodane dnia 31/08/2011 13:28
Eee jeśli chodzi o to co mam na myśli to żródło tej rewelacji to to książkismiley

Chorągiew Ząbkowska!

Edytowane przez Paladynek dnia 31/08/2011 13:30
Damon12
Użytkownik

Dodane dnia 31/08/2011 13:45
Ciekawostka:
-W zbrojach turniejowych pogrubiano lewą stronę, wystawioną na uderzenie kopii przeciwnika. Dlatego niektórych rycerzy zbroja ta przechylała w lewo.
-Dzięki relikwiom świętych ukrytych w rekojeści miecza rycerze uważali się za niezwyciężonych.

Daj ludziom powód, a będą walczyć u twego boku.

(moje)
Paladynek
Użytkownik

Dodane dnia 31/08/2011 16:16
No i oto chodzismiley

Chorągiew Ząbkowska!
Damon12
Użytkownik

Dodane dnia 31/08/2011 17:14
-Jeśli piechota miała walczyć konnicą, mogła rozrzucić dookoła specjalnie przygotowane kolczatki. Każda z nich miała cztery metalowe kolce, z których jeden zawsze był skierowany do góry, mogła więc zranić konia, który na nią wszedł.
-Czasem giermkowie tworzyli hałaśliwe bandy i dokazywali. Pewnego razu spalili nawet część miasta.

(moje)
Mooss44
Użytkownik

Dodane dnia 31/08/2011 23:41
Powiem szczerze że zafascynował mnie fakt kolców przeciwko jeździe(Mimo że wg. mnie jest bez najmniejszego sensu;P)... A gdzie i kiedy miały być w użyciu? Chodzi mi o część świata... Bo trochę samurajem mi tu pachniesmiley.

Abdank, dziękuje!!!
Paladynek
Użytkownik

Dodane dnia 01/09/2011 08:57
Damon ale to raczej samurajska technika z tymi kolczatkamismileysmiley
Pozdrawiam

Chorągiew Ząbkowska!
Damon12
Użytkownik

Dodane dnia 01/09/2011 11:49
Wyczytane w książce. Oto przykład:
http://www.kultura.lodz.pl/pl-def/cms/zrarch/zrarch_wielun/zrwielun_milwid/
(Na stronie jest rysunek)

Kolczatki-kotwiczki
Jest to druga pod względem liczebności grupa przedmiów składająca się z 15 identycznych okazów. Wszystkie wykonano z kawałków żelaznego pręta o długości około 6-7 cm, które rozcinano wzdłuż osi, do połowy, na trzy części, a następnie odginano je na boki. W ten sposób tworzono cztery ramiona, jedno zawsze skierowane ku górze, a w wyniku obkuwania nadawano im ostre końcówki-kolce. Kształt tych przedmiotów związany jest z ich funkcją, tj. ranieniem stóp piechurów lub końskich kopyt. Rozrzucane przez obrońców przeciwko atakującym, zapewne stanowiły dokuczliwą przeszkodę, opóźniającą i utrudniającą skuteczność ataku. Ponad połowa kolczatek ma ułamane lub uszkodzone ramiona, których maksymalnie zachowana długość nie przekracza 3 cm. Pod tym względem są one znacznie mniejsze od analogicznych przedmiotów z terenu Czech i Słowacji z doby przedhusyckiej i husyckiej, o długości ramienia 6r11;8 cm (Wagner 1956, cz. V, tabl. 35). Nie znamy odpowiedników dla widoradzkich kolczatek w materiałach z Polski. W katalogu do wystawy ,,Broń średniowieczna z ziem polskich" zamieszczono dwa okazy kolczatek z Widoradza (Nadolski, Głosek, Kajzer 1978, tabl. 33). Być może mamy w tym przypadku do czynienia z przeniesieniem na grunt Polski obcego pomysłu, łatwego do zrealizowania nawet przez przeciętnego lokalnego kowala. Znalezienie na grodzisku widoradzkim srebrnego obola biskupstwa bamberskiego, wybitego za panowania Henryka I Schmiedefelda (1242r11;1 252) oraz fragmentu możdżenia koziorożca alpejskiego (gatunku wówczas w Polsce nieznanego), wskazuje na jakieś kontakty z zachodnią Europą.
Podobne do naszych okazy ze Słowacji datowane są na I poł. XIV w. i taką chronologię przyjmujemy dla kolczatek z Widoradza. Użyto ich zapewne w końcowej fazie istnienia grodu.

(moje)

Damon12 dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez Damon12 dnia 01/09/2011 15:33
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 05/09/2011 22:39
Nie Japonia, były rozsrzucane w przypadku bezpośredniego zagrożenia zamku, grodu itp. Nie chodziło konie tylko o przebicie stopy napastników.

Paladynek
czyli informacja wyssana z palca?

In gladio veritas!

Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 05/09/2011 22:40
Moore
Użytkownik

Dodane dnia 23/11/2011 16:49
A wiecie dlaczego Bitwę pod Grunwaldem przerwano na okres zimy?
Bo nie rosła wtedy trawa i konie nie miałyby co jeść!
A dla ówczesnego rycerza hańbą było walczyć na ziemi, jak chłop.
Nieco dziwne... nie uważacie?
smiley
Mooss44
Użytkownik

Dodane dnia 23/11/2011 17:05
To długa była ta bitwa... Niema cosmiley
A kiedy konie nie miały co jeść zimą to co?... Zdychały?

Abdank, dziękuje!!!

Edytowane przez Mooss44 dnia 23/11/2011 17:06
wojownik132
Użytkownik

Dodane dnia 24/11/2011 19:00
Pewnie miały mniej siły a to raczej było ważne.

templariusz
Jonasz
Użytkownik

Dodane dnia 25/11/2011 13:14
Hmm a nie chodziło tu raczej o to iż zazwyczaj działania wojenne przerywano na okres zimowy z czynników "pogodowych":
- marsz wojskiem przez śnieg był powolny ( nie było ładnych odśnieżonych dróg, miłej jazdy wozami po takim śniegu, szybko zapadał zmrok ), trzeba było zapewnić oprócz wyżywienia (zimą trudno zdobywanego) także opał no i najważniejsze po prostu zimno- wykańczało fizycznie, choroby, konie też jakaś wytrzymałość na zimno mają. Konie zimą zajadały się najprawdopodobniej sianem. czytałem w jakiejś książce ze forma zimowania warzyw w kopcach(http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopiec_%28rolnictwo%29) pojawiła się znacznie później ( chyba przed rewolucją przemysłowa, tytułu książki nie pamiętam jak przypomnę sobie to napisze).
Moore
Użytkownik

Dodane dnia 25/11/2011 17:03
No... długa. Rozpoczęta w lipcu, przerwano na zimę, a zakończono chyba w czerwcu... Nie zdychały. Ale rycerze jechali do jakichś wsi, gdzie było siano. No bo nie wyobrażam sobie kilkunastotysięcznej armii z taaaaakimi worami siana dla koni. A co do pogody, to nie miała zbyt wielkiego znaczenia. Rycerze walczyli w każdych warunkach. A pamiętamy, że Bitwa toczyła się w pobliżu lasu. To co? Nie było zwierząt? Poza tym rycerze mieli chyba suszone mięso, nie? A woda byłą wszędzie dookoła Tylko podgrzać
Jonasz
Użytkownik

Dodane dnia 25/11/2011 22:53
oczywiście siana dla koni nikt nie woził skoro zimą stały w stajniach- jak pisałem zimą kilkunastotysięczne armie nie podróżowały, nie odbywały się działania wojenne ( w sensie armii).
Latem wyżywienie koni nie stanowiło problemu- wystarczyło puścić na łąkę i spokój. Istotnie rycerze mogli walczyć w każdych warunkach ale tutaj mowa o kampanii wojennej nie o samej bitwie, najpierw musieli na miejsce bitwy jakoś się dostać a w tym momencie pogoda/pora roku odgrywa kluczowe znaczenie. No i nie wyobrażam sobie aby "kilkunastotysięczne armie " latały po lesie i polowali na zwierzynę, rozumiem że puszcze i lasy w tamtych czasach zajmowały spory obszar ale z "lasku" wojska nie wyżywisz.
P.S. Ogółem źle jest postawione stwierdzenie ciekawostki:
"A wiecie dlaczego Bitwę pod Grunwaldem przerwano na okres zimy?" Myśle Moore że chodziło Ci o "Kampanie Grunwaldzką" o ile można to tak nazwać sama bitwa trwała niecały 1 dzień. No i odpowiedz na ciekawostkę można znaleśc nawet na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_wojna_z_zakonem_krzy%C5%BCackim
"W swych początkowych etapach (zima na przełomie 1409/1410) wojna miała charakter dyplomatyczno-propagandowy, co było zrozumiałe, gdyż wówczas w zimie nie prowadzono działań wojennych. Ponadto obie strony nie były gotowe do wojny - jednoroczne zawieszenie broni."

taka odemnie ciekawostka: kiedyś doszly mnie słuchy jakoby słynny Zawisza Czarny w oczach współczesnych miał wybielany życiorys, tzn gdzieś czytałem że przez pewien czas "spiskował" on przeciw Polsce, zdaje się że miało to coś wspólnego z Luksemburczykiem ;/ ktoś coś znalazł?

Edytowane przez Jonasz dnia 25/11/2011 22:59
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 27/11/2011 01:03
Nie spiskował przeciwko Polsce. Po prostu był poddanym króla węgierskiego na jego służbie. podobnie jak wielu innych Polaków.

In gladio veritas!
Skocz do Forum:

60694829 Unikalnych wizyt