Co myślicie o Zakonie iluminatów i ciemnych zagadkach Watykanu - światowej potęgi ? Co myślicie o powieściach i filmach na ich podstawie "Anioły i Demony" "Kod Leonarda Da Vinci"
Krzysztof Von Valenrod
"Jeden za wszystkich wszyscy za jednego i każdy za siebie"
"Ten kto chce dotknąć gwiazd często potyka się o źdźbło trawy"
Jeżeli uważnie oglądałeś film pt. "Anioły i Demony" to zauważyłeś, że iluminaci to fikcja. Osobiście wierze, że byli ale w ich działalność spiskową niekoniecznie. Tak samo jest z masonami, którzy rzekomo pochodzili od templariuszy. Jest to kolejny absurd gdyż owi rycerze składali śluby czystości i nie mieli dzieci, niby kto miałby odziedziczyć po nich te całą "tajemnice"? Jest to FIKCJA wymyślona na potrzeby filmów i książek. Nawet jeżeli Watykan miał jakieś tajemnice to z pewnością są one powszechnie znane jak fakt o upadku templariuszy i ich rehabilitacja, ale to tylko moje zdanie.
Krzysztof von Valenrod i Nixon ....jesli chcecie poznac tajemnice Watykanu i spraw z nim zwiazanych radzilbym jedno. Jesli chcecie miec jakas wiedze na ten temat , pisalem juz rok badz wczesniej o gazecie * Fakty i Mity*. Wychodzi w piatki, jak nie kupicie dzien pozniej nie dostaniecie.Ja kupuje od kilku lat, a to z tego wzgledu, ze jest tam dzial poswiecony Seredniowieczu.Bardzo dobrze zrobiony, z faktografia , niema * fikcji 8 domyslow* tylko historia i to bardzo dokladnie podana. Zbieram te artykuly , zeby byla jasnosc. Acha, i jeszcze jedno- niemam nic wspolnego z Redakcja , ani z kimkolwiek , kto tam pisze.
A na nastepnej stronie jest taki cykl * Papierze nieswieci*- tak to sie chyba nazywa i tam sie mozecie dowiedziec wszystkiego. Znaczy prawdy, a nie tego co * komercja pokazuje w filmach*, ktore za zadanie maja * wypelnic sale w kinach i napedzic kase*- taka prawda.
I..... Matrona- pomocy!!!
Wcale nie zartuje.Ty jakos to madrzej powiesz ..... tylko znajdz sposob, zeby sie ze mna nie zgodzic ha ha .
Pozdrawiam all.Zbyszko
Tygodnik "Fakty i Mity" jest nastawiony ANTYKLERYKALNIE a Watykan to Państwo Kościelne. Rzadko można spotkać się z zjawiskiem wychwalania wroga (bądź co bądź to dwie strony barykady). Nigdy go nie czytałem, ale domyślam się, że podana jest tam historia z perspektywy "biednych" ludzi wykorzystywanych przez kościół. Przytoczę przykład inkwizycji, w której Francja była brana za potencjalne siedlisko (nie główne) herezji itd. Wykonywano (spalono) 1% heretyków, gdyż ten jeden procent się nie przyznał, lecz podczas rewolucji francuskiej "w imię" wolności, równości i braterstwa zabito (ścięto) ponad 50 tysięcy ludzi.
Na koniec chcę napisać, że nie neguję Twoich wypowiedzi tylko jeżeli chcesz poznać historię to tylko z perspektywy dwóch stron.
Szanowny Panie Nikson No najbardziej w Pana wypowiedzi spodobalo mi sie zdanie-nigdy nie czytalem- ale w domysle wiem , ha , ha ......
A ja wiem, wiem i ....trawestujac dziecinne powiedzenie ...... wiem - i powiem.
Pozwolicie Panstwo , na jedno zdanie , nie zwiazane z tematem.
Ja pisalem, ze kupuje i czytam * Fakty i Mity* , ze wzgledu na naprawde bardzo dobrze i z cala faktografia zrobiony Cykl* antymitologia narodowa*. I prosze mi wierzyc, ze najmniej mnie obchodzilo co jest poza tym pisane. Ale prawda - bardzo wiele sie dowiedzialem jak byly * Nasze sprawy* traktowane przez Kosciol.I zeby byla jasnosc- jestem Katolikiem, ochrzconym, po KomuniiSw.,poBierzmowaniu.Sorry, ze o tym pisze ale...
Natomiast nigdy dla mnie nie bylo problemem, nauczyc sie czegos o czasach, ktore staramy sie rekonstruowac .... no chyba , ze dla kogos jest. Dzis ogladalem program na HISTORY -* Najgorsze zawody Sredniowiecza*, w ktorych gosc przedstawial zawody, ktore pewno by sie Tobie nie spodobaly- ot, co?
Natomiast , jesli chodzi o Temat, ktory poruszyliscie z Krzysztofem..... ( mysle ze to Ty jestes w dwuch osobach) , coz niema sie co denerwowac.W ostatnim pismie * Faktow i mitow* , jesli wogole ktos z Naszych je kupuje , jest artykul-* Papiez za rozbiorem Polski*.Chodzi o lata 1159-1181., przynajmniej poczatkow Naszego Panstwa.
No jakby Nasze Sredniowieczne czasy i jakby czasy dotyczace Nas poczatkow Naszego Panstwa.
Ach, i jeszcze jedno. Jesli jestes przeciwko * FiM* , to nie krzycz , ze to jest ...be, bo tylko zachecisz Ludzi do tego, zeby kupili, ot co.
I pozwolicie jeszcze na jedno zdanie *prywaty*.Ale w nstepnym wpisie-oczywiscie, jesli bedzie o czym pisac- Matrona, nie zgodzisz sie ze mna , dobrze?
I jeszcze jedno, czemu niema nigdy opisow o tym jak bylo pod Grunwaldem? Napiszcie prosze cos , jak walczyliscie, jak bylo? Jakie macie odczucia? No chyba po to ten portal jest...
Pozdrawiam all-Zbyszko
To załóż osobny temat o wspominkach z Grunwaldu, ale nie jestem pewna, czy frekwencja będzie duża. Pewnie tylko kilka osób z tego forum walczyło na inscenizacji
"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi
Wracając do tematu.
Oczywiście watykan ma swoje sekrety. jak każde państwo. Wystarczy zacząć od Tajnej Biblioteki. Znajduje się tam wiele rzeczy które w przeszłości zostały uznane za niebezpieczne i zeby lepiej żeby świat o nich nie wiedział. A druga z tajemnic to obrady konklawe, nikt nie zna jak przebiegają opróczich uczestników.
Jeśli chodzi o iluminatów. jak każde państwo, a w przeszłości nawet dość spore, Watykan, albo dawniej Państwo Kościelne podlega normalnym regułom rzadzenia. czyli władza budzi opozycję, ścieraja się wpływy, trwa bezpardonowa walka o władzę. Oczywiscie Iluminati to fikcja. Ale w przeszłości w Rzymie różne rzeczy się działy o których nie mamy pojęcia.
A fikcja literacka jest fikcja i niech lepiej nią pozostanie.
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas!
Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 29/07/2011 17:30