www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 15:12:57
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 4
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | !Zagadki średniowiecza
Autor Zagadki Watykanu
Krzysztof Von Valenrod
Użytkownik

Dodane dnia 20/07/2011 11:03
Co myślicie o Zakonie iluminatów i ciemnych zagadkach Watykanu - światowej potęgi ? Co myślicie o powieściach i filmach na ich podstawie "Anioły i Demony" "Kod Leonarda Da Vinci"

Krzysztof Von Valenrod

"Jeden za wszystkich wszyscy za jednego i każdy za siebie"

"Ten kto chce dotknąć gwiazd często potyka się o źdźbło trawy"
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Zagadki Watykanu
Nixon
Użytkownik

Dodane dnia 20/07/2011 19:16
Jeżeli uważnie oglądałeś film pt. "Anioły i Demony" to zauważyłeś, że iluminaci to fikcja. Osobiście wierze, że byli ale w ich działalność spiskową niekoniecznie. Tak samo jest z masonami, którzy rzekomo pochodzili od templariuszy. Jest to kolejny absurd gdyż owi rycerze składali śluby czystości i nie mieli dzieci, niby kto miałby odziedziczyć po nich te całą "tajemnice"? Jest to FIKCJA wymyślona na potrzeby filmów i książek. Nawet jeżeli Watykan miał jakieś tajemnice to z pewnością są one powszechnie znane jak fakt o upadku templariuszy i ich rehabilitacja, ale to tylko moje zdanie.

[img]http://img10.imageshack.us/img10/3136/napis2b.png[/img]
Zbyszko z gorzowa
Użytkownik

Dodane dnia 22/07/2011 01:21
Krzysztof von Valenrod i Nixon ....jesli chcecie poznac tajemnice Watykanu i spraw z nim zwiazanych radzilbym jedno. Jesli chcecie miec jakas wiedze na ten temat , pisalem juz rok badz wczesniej o gazecie * Fakty i Mity*. Wychodzi w piatki, jak nie kupicie dzien pozniej nie dostaniecie.Ja kupuje od kilku lat, a to z tego wzgledu, ze jest tam dzial poswiecony Seredniowieczu.Bardzo dobrze zrobiony, z faktografia , niema * fikcji 8 domyslow* tylko historia i to bardzo dokladnie podana. Zbieram te artykuly , zeby byla jasnosc. Acha, i jeszcze jedno- niemam nic wspolnego z Redakcja , ani z kimkolwiek , kto tam pisze.
A na nastepnej stronie jest taki cykl * Papierze nieswieci*- tak to sie chyba nazywa i tam sie mozecie dowiedziec wszystkiego. Znaczy prawdy, a nie tego co * komercja pokazuje w filmach*, ktore za zadanie maja * wypelnic sale w kinach i napedzic kase*- taka prawda.
I..... Matrona- pomocy!!!
Wcale nie zartuje.Ty jakos to madrzej powiesz ..... tylko znajdz sposob, zeby sie ze mna nie zgodzic ha ha .
Pozdrawiam all.Zbyszko

jestem tam , gdzie byl abadonna
Matrona
Użytkownik

Dodane dnia 22/07/2011 08:08
Wybacz Zbyszku, ale ja nic nie wiem na ten temat, a nie należę do osób, które nabijają sobie posty.

"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi
Nixon
Użytkownik

Dodane dnia 22/07/2011 11:19
Szanowny Panie Zbyszku!

Tygodnik "Fakty i Mity" jest nastawiony ANTYKLERYKALNIE a Watykan to Państwo Kościelne. Rzadko można spotkać się z zjawiskiem wychwalania wroga (bądź co bądź to dwie strony barykady). Nigdy go nie czytałem, ale domyślam się, że podana jest tam historia z perspektywy "biednych" ludzi wykorzystywanych przez kościół. Przytoczę przykład inkwizycji, w której Francja była brana za potencjalne siedlisko (nie główne) herezji itd. Wykonywano (spalono) 1% heretyków, gdyż ten jeden procent się nie przyznał, lecz podczas rewolucji francuskiej "w imię" wolności, równości i braterstwa zabito (ścięto) ponad 50 tysięcy ludzi.

Na koniec chcę napisać, że nie neguję Twoich wypowiedzi tylko jeżeli chcesz poznać historię to tylko z perspektywy dwóch stron.

Pozdrawiam Nixon!

[img]http://img10.imageshack.us/img10/3136/napis2b.png[/img]
Zbyszko z gorzowa
Użytkownik

Dodane dnia 27/07/2011 02:22
Szanowny Panie Nikson No najbardziej w Pana wypowiedzi spodobalo mi sie zdanie-nigdy nie czytalem- ale w domysle wiem , ha , ha ......
A ja wiem, wiem i ....trawestujac dziecinne powiedzenie ...... wiem - i powiem.
Pozwolicie Panstwo , na jedno zdanie , nie zwiazane z tematem.
Ja pisalem, ze kupuje i czytam * Fakty i Mity* , ze wzgledu na naprawde bardzo dobrze i z cala faktografia zrobiony Cykl* antymitologia narodowa*. I prosze mi wierzyc, ze najmniej mnie obchodzilo co jest poza tym pisane. Ale prawda - bardzo wiele sie dowiedzialem jak byly * Nasze sprawy* traktowane przez Kosciol.I zeby byla jasnosc- jestem Katolikiem, ochrzconym, po KomuniiSw.,poBierzmowaniu.Sorry, ze o tym pisze ale...
Natomiast nigdy dla mnie nie bylo problemem, nauczyc sie czegos o czasach, ktore staramy sie rekonstruowac .... no chyba , ze dla kogos jest. Dzis ogladalem program na HISTORY -* Najgorsze zawody Sredniowiecza*, w ktorych gosc przedstawial zawody, ktore pewno by sie Tobie nie spodobaly- ot, co?
Natomiast , jesli chodzi o Temat, ktory poruszyliscie z Krzysztofem..... ( mysle ze to Ty jestes w dwuch osobach) , coz niema sie co denerwowac.W ostatnim pismie * Faktow i mitow* , jesli wogole ktos z Naszych je kupuje , jest artykul-* Papiez za rozbiorem Polski*.Chodzi o lata 1159-1181., przynajmniej poczatkow Naszego Panstwa.
No jakby Nasze Sredniowieczne czasy i jakby czasy dotyczace Nas poczatkow Naszego Panstwa.
Ach, i jeszcze jedno. Jesli jestes przeciwko * FiM* , to nie krzycz , ze to jest ...be, bo tylko zachecisz Ludzi do tego, zeby kupili, ot co.
I pozwolicie jeszcze na jedno zdanie *prywaty*.Ale w nstepnym wpisie-oczywiscie, jesli bedzie o czym pisac- Matrona, nie zgodzisz sie ze mna , dobrze?smiley
I jeszcze jedno, czemu niema nigdy opisow o tym jak bylo pod Grunwaldem? Napiszcie prosze cos , jak walczyliscie, jak bylo? Jakie macie odczucia? No chyba po to ten portal jest...
Pozdrawiam all-Zbyszkosmiley

jestem tam , gdzie byl abadonna
Matrona
Użytkownik

Dodane dnia 27/07/2011 20:08
To załóż osobny temat o wspominkach z Grunwaldu, ale nie jestem pewna, czy frekwencja będzie duża. Pewnie tylko kilka osób z tego forum walczyło na inscenizacji smiley

"Jeśli język potrafiłby ciąć z jakiegoś powodu, tak jak potrafi to robić miecz, martwych byłaby nieskończona ilość."
Filippo Vadi
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 28/07/2011 08:41
I pewnie one ząśpiewaja stara grunwaldzka piosenkę...
Jak jest na Grunwaldzie...

Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani

In gladio veritas!
7059175 http://republika.pl/igorzeler Wyślij Prywatną Wiadomość
Matrona
Użytkownik

Dodane dnia 28/07/2011 09:24
I pewnie one ząśpiewaja stara grunwaldzka piosenkę...
Jak jest na Grunwaldzie...

Jak poetycko to napisałeś.
Czyżby nowe oblicze Death-wish'a?

Filippo Vadi
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 28/07/2011 19:54
Matrona nie dokończyłem... smiley

In gladio veritas!

Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 28/07/2011 19:54
^AdminIsAway
Administrator

Dodane dnia 29/07/2011 17:30
Wracając do tematu.
Oczywiście watykan ma swoje sekrety. jak każde państwo. Wystarczy zacząć od Tajnej Biblioteki. Znajduje się tam wiele rzeczy które w przeszłości zostały uznane za niebezpieczne i zeby lepiej żeby świat o nich nie wiedział. A druga z tajemnic to obrady konklawe, nikt nie zna jak przebiegają opróczich uczestników.

Jeśli chodzi o iluminatów. jak każde państwo, a w przeszłości nawet dość spore, Watykan, albo dawniej Państwo Kościelne podlega normalnym regułom rzadzenia. czyli władza budzi opozycję, ścieraja się wpływy, trwa bezpardonowa walka o władzę. Oczywiscie Iluminati to fikcja. Ale w przeszłości w Rzymie różne rzeczy się działy o których nie mamy pojęcia.

A fikcja literacka jest fikcja i niech lepiej nią pozostanie.

In gladio veritas!

Edytowane przez ^AdminIsAway dnia 29/07/2011 17:30
Skocz do Forum:

60694826 Unikalnych wizyt