www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:43:42
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | !Zagadki średniowiecza
Strona 1 z 3 1 2 3 >
Autor Zagadki średniowiecza
Gosc
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 22/05/2005 20:13
Największa dla mnie zagadką średniowiecza jest upadek
potęznego zakonu templariuszy oraz sprawa ukrytego gdzieś skarbu. W głowie się nie mieści, aby templariusze gdzies go jednak nie ukryli. Gdyby został znaleziony przez Filipa, na pewno byłoby o tym głośno.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Zagadki średniowiecza
Archepunk
Użytkownik

Dodane dnia 22/05/2005 22:06
Rzowiązanie zakonu zagatka nie jest. Filip, król francuski za Templariuszami nie przepadał, postanowił sie ich kosztem wzbogacić. Co do legendarnego skarbu... to raczej legenda, podobnie jak Święty Gral (które ponoć znaleźli, nomen omen Templariusze). Brak jednoznacznych dowodów na (nie)istnienie tegoż skarbu spowodowało powstanie setek legend i "prwadziwych wersji zdarzeń" i innych teorii pseudo-badaczy. Faktem jest, ze z Templariuszami było coś nie tak (sataniści, masoni i inne takie), ale jak w czeskim filmie - nikt nic nie wie.

"Skarb" zapewne istnieje, ale nie jest to kupa złota i szlachetnych kamieni. Raszta to moim zdaniem bajki

Ukłony
Archepunk
magog
Użytkownik

Dodane dnia 26/11/2005 21:42
Witam

Ja nie jestem zbyt obeznany w temacie pod względem historycznym ale też co nieco wiem. W temacie templariuszy krązy wiele legęd, mitów zwiazanych z procesem a co dopiero skarbem. Słyszałem, że kilkukrotnie zakonnicy zmieniali wersje wydażeń przez co i tak zostali skazani tym razem za krzywoprzysięstwo, później znowy któryś z templariuszy powiedział, że jednak dopuszczali sięplugawienia krzyża i innych złych rzeczy podczas inicacji. Po przeczytaniu książki Umberao Eco w której tajemnica templaruiszy odgrywa znaczą role(polecam książke) rzuciło mi pewien pogląd na ten problem. Być może ktoś kazał mówić templariuszą jak było(?) tylko powstało pytanie po co? moim zdaniem po to żeby ludzie króla i papieża(choć ten był przychylny templariuszą jak słyszałem)nie węszyli po ich posiadłościach i żeby mogli wywieść sporą cześć skarbu albo jakieś tejemnice nie wiem...taki jest mówi punkt widzenia...prosze o komentarzesmiley

Pozdrawiam
black prince
Użytkownik

Dodane dnia 04/01/2006 23:22
odnośnie templariuszy .Zabito , bardziej umęczono tylko kilkunastu ,reszta po przyznaniu sie do WINY nomen omen jakiej została wypuszczona na wolnośc .Wielu wstapiło do innych zakonów np. w Portugalii itd ,troche wyjechało do SZkocji. Jak pisze magog powyzej jest nieprawdą że papież ich barzdzo lubiał gdyż jako jedyni nie wzięli udziału w "krucjacie'' przeciw albigensom tzn.katarom, a po cichu nawet im sprzyjali.A tak naprawde stracili racje bytu jako zakon walczący a ich powodzenie finansowe było nie za bardzo mile widziane
^Czarny Rycerz
Administrator

Dodane dnia 05/01/2006 07:06
Ja slyszalem ze ci którzy sie przyznawali to palili na stosiesmiley Za co mieli by ich wypuszczac??

Fortuna sprzyja odważnym...
1228709 Wyślij Prywatną Wiadomość
Bartosz
Użytkownik

Dodane dnia 05/01/2006 18:48
jak się przyznali to znaczy że musieli być spaleni. i nie wieże aby ich wypuszczano. może tych co mieli wysoko postawionych przyjaciół
black prince
Użytkownik

Dodane dnia 10/01/2006 17:35
spalono na stosie jedynie kilku najwyższych dostojników w zakonie , była to pokazowa akcja na wyspie w centrum Paryża, resztę naprawdę uwolniono,śmierć wielkiego mistrza miała być ,i była przestrogą dla wszystkich , którzy by nie uznawali wyższości Papiestwa i wiary chrześcijańskiej.Zagłada wszystkich członków zakonu to mit i bujda nie mająca pokrycia w żródłach historycznych. Pozdrawiam niedowiarków
fasola466
Użytkownik

Dodane dnia 07/02/2006 09:36
moim zdaniem to nie mit ,ale prawda
Andrzej z Kalisza
Użytkownik

Dodane dnia 22/03/2006 18:55
W niektórych miejscach,pozostali jeszcze dość długo po kasacji zakonu.Na przykład w Rurce aż 20 latsmiley

Wy w wojnę beze mnie nie leźcie,wy ją beze mnie przegracie
7112244 Wyślij Prywatną Wiadomość
tisio
Użytkownik

Dodane dnia 30/05/2006 08:20
A wiecie dlaczego "13" jest pechowa?
6602288 Wyślij Prywatną Wiadomość
SIRLORDTHOMAS
Użytkownik

Dodane dnia 03/06/2006 20:22
NIe wiem. Związane z Templariuszami czy może pruba zmiany tematusmiley

What ever I think
What ever I fell
about I could tell you my life
but what i wear is
ToP SecreT
-------------------------------------------------
NIE POTRAFIE WKLEIĆ MOJEGO AVATARA !!!!!
5005640 Wyślij Prywatną Wiadomość
tisio
Użytkownik

Dodane dnia 04/06/2006 18:24
13 Filipek wydał rozkaz aresztowania templariuszy

Anguis in herba
florianszary
Użytkownik

Dodane dnia 04/06/2006 18:56
Prosze sobie oglądnąć Kod leonarda da vinci polecam to jedna z wersji gdzie został ukryty skarb templariuszy pozdrawiamsmiley

florianszary
Skype florianszary
Motto: Tam Skarba twój gdzie serce twoje
3690987 Wyślij Prywatną Wiadomość
dago1
Użytkownik

Dodane dnia 06/06/2006 16:26
Jak to w zyciu bywa, jak znajdziesz "cos" (jakas "prawde"?), ktoraby w jakikolwiek sposob podwazala "prawdy" dominujacej wiary to...... masz przechlapane. Moze oni cos wiedzieli (znalezli?:yessmiley. Moze.......?smiley

veni, vidi..... milczemsmiley

Edytowane przez dago1 dnia 06/06/2006 16:30
Jarema
Użytkownik

Dodane dnia 06/06/2006 20:45
Witam dokladniej piątek 13 smiley
wczoraj w poniedzialek byl na temat templariuszy program w tv jak pisalem w temacie o ciekawych programach !

Bibemus, tempus habemus et expendere noscimus
Jarema80@tlen.pl 3122186 Wyślij Prywatną Wiadomość
Marek Drabik
Użytkownik

Dodane dnia 08/06/2006 11:49
Nikomu (?) z otoczenia Filipa nie zależało aby likwidować wszystkich Temlariuszy. Kierownictwo zostało wyeliminowane poprzez bytność na płonącym stosie, reszta musiała zająć się finansami. Gromadzenie pieniędzy, pożyczki, przelewy, weksle etc., w temacie swoim byli doskonali; nie zabija się dojnej krowy. Stopniowo spychani byli na pobocza gdy urzędnicy królewscy (tudzież inni) opanowywali nowy fach "bankowość". I wiele można by jeszcze pisać... Prawdziwy skarb Templariszy to ich wiedza, reszta to tylko odpryski od głównego tematu. Pozostaje rzecz jasna pytanie co na tą wiedzę się składało? - sprawy ziemskie, a może i spoza niej?...

Marek z Orłowa

Marek z Orłowa

Edytowane przez Marek Drabik dnia 08/06/2006 11:57
drab Wyślij Prywatną Wiadomość
Joanna_dArc
Użytkownik

Dodane dnia 25/06/2006 17:40
13 Filipek wydał rozkaz aresztowania templariuszy

dokładniej to chodziło o piątek trzynastego, niestety nie pamiętam miesiąca smiley

nie kierowałabym się zbytnio tym, co pisze Dan Brown na temat zakonu Templariuszy, mimo tego, iż ponoć opierał się na faktach. nie mam dużej wiedzy na ten temat, więc nie mam wiele do powiedzenia, ale nie wydaje mi się, by teoria, iż Maria Magdalena (a właściwie jej truchło) była owym Świętym Graalem jest prawdziwa. to bardziej intuicja i zdrowy rozsądek, niż poparta zasłyszanymi faktami i mitami opinia, ale może jak zmądrzeję, zmienię zdanie lub będę w stanie powiedzieć coś więcej...

Aut inveniam viam aut faciam
4923210 http://winkyyy.blog.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
tisio
Użytkownik

Dodane dnia 23/07/2006 11:30
z tego co pamiętam(nie chce mi się grzebać) był to piątek 13 listopada

Anguis in herba
Szrek
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 04/09/2006 16:08
Oglądał ktos albo czytał "Królów przeklętych" to wie jak zgineli templarisze(wszystko przez nieudolnych politików) a według mnie największą zagadką jest ta klątwasmiley

Edytowane przez Szrek dnia 04/09/2006 16:09
9922441 Wyślij Prywatną Wiadomość
skrent
Użytkownik

Dodane dnia 17/03/2007 13:40
Z całym szacunkiem ale czy dla was zagadki średniowieczka toczą się tylko wokół upadku zakonu templariuszy?
2622667 Wyślij Prywatną Wiadomość
Strona 1 z 3 1 2 3 >
Skocz do Forum:

60693855 Unikalnych wizyt