www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:44:11
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | !Zagadki średniowiecza
Autor Zakon Syjonu, a Templariusze
Ion
Użytkownik

Dodane dnia 22/05/2005 21:29
Witam.
Jakiś czas temu skądś dowiedziałam się,że Templariusze byli 'zbrojnym ramieniem' Zakonu Syjonu.Według zapisków Ubodzy Bracia byli oddziałem Prieure de Sion, powołanym przez członków Zakonu Syjonu: Hugona de Paynes i hrabiego Szampanii.Co ciekawe, w 1131r. opactwo w Orval po opuszczeniu go przez tajemniczych mnichów, zostało przekazane świętemu Bernardowi, mnichowi, który propagował rozwój Templariuszy. W 1188r. doszło do rozłamu między zakonem Templariuszy a Prieure de Sion, przypieczętowanego ceremonią nazywaną "Ścięciem wiązu", a Ordre de Sion przyjął nazwę Prieure de Sion. Do 1306r. używał także nazwy "Ormus", co symbolizowało "Ursusa", a miało ścisły związek z Dagobertem II. Ormus był mędrcem, nawróconym w 46r. przez ucznia Jezusa, Marka; założył sektę, łączącą nauki chrześcijańskie ze szkołą mistyczną. Jej godłem miał być czerwony krzyż, przejęty potem przez Templariuszy.
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten, wydaje mi się interesujący temat, oraz ceremonii "ścięcie wiązu"? Jak to wyglądało?

Pozdrawiam!
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Zakon Syjonu, a Templariusze
BES
Użytkownik

Dodane dnia 22/05/2005 22:30
Ta teoria została wymyślona na potrzeby ksiązki "Święty Graal święta krew". Jeśli chodzi o mnie to jestem sceptykiem. Ksiązka ma swoje wartości,ale trzeba ją brać z dystansem. Jako odtrutke proponuje Wahaldło Focuolta, gdzie jest pokazany mechanizm wg którego tworzy się takie historie. Oczywiście, i to jest najważniejsze, do wymyslenia takich historii, potrzebna jest bardzo szeroka wiedza, wiedza erudycjna. I to jest dla mnie najprzyjemniejsze, czytając te powieści. Oczywiście weźcie na mnie poprawkę, jestem sceptykiem. Pozdrawiam.
Gosc
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 28/05/2005 13:26
Szkoda czasu na takie głupstwa.
Gosc
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 30/05/2005 20:59
Może dla Ciebie głupstwa, ale jest wielu ludzi którym ta ksiązka się podoba. Nie ma wniej nic złego. Może większość rzeczy jest wyssana z palca, ale trzeba do tego podejść z rezerwą. Przeczytac i wiedziec jak pisac by trzymac w napięciu, jak konstruowac argumenty, piętrzyć je i dochodzić do niecodziennych wniosków. Ksiązka jest bardzo pouczająca sama w sobie.
Ion
Użytkownik

Dodane dnia 07/06/2005 13:54
Dzięki BES.
A czy ktoś wie jak w wyglądała ceremonia ścięcia wiązu?
pozdrawiam
BES
Użytkownik

Dodane dnia 08/06/2005 09:38
Ta ceremonia była opisana w ksiązce Świety Graal święta Krew, niestety, wypożyczyłem konuś te ksiazke i nie mam mozliwosci teraz tego sprawdzic. Ale moze ktos inny pomoze. Pozdrawiam. BES.
Andrzej z Kalisza
Użytkownik

Dodane dnia 21/03/2006 21:36
Gdzieś od kumpli słyszałem że Zakon Syjonu to tajne stowarzyszenie
istniejące wewnątrz Templariuszy i starające się wykorzystywać srodki templariuszy do bogacenia się.smiley Od razu moę powiedzieć że według mnie takie zachowanie nie przystoi rycerzom.

Adam
Użytkownik

Dodane dnia 29/03/2006 18:36
Podobna teza jak twoja Ion występuje w książce "Templariusze" Lynn Picknett i Clive Prince. Ale tam zamiast Bractwa Syjonu nazywa się to Konwentem Syjonu który miałby według autorów działać do dziś. Dowody przedstawione przez autorów są niezbyt jasne i trudno się do nich ustosunkować zwłaszcza że większość historyków nie zgadza się z tym że Konwent Syjonu istniał w średniowieczu i podważa wiarygodność przedstawionych dokumentów.Myślę że tak na prawdę nigdy się tego do końca nie dowiemy gdyż podczas represji wymierzonych przeciw w Templariuszy większość dokumentów została zniszczona przez inkwizycję. Ale jeśli wszystkim tak zależało na zniszczeniu zakonu jakaś tajemnica w tym tkwi.pozdrawiam
3989048 Wyślij Prywatną Wiadomość
fasola466
Użytkownik

Dodane dnia 12/05/2006 12:36
Templariusze mieli zbyt wielu sojuszników, co bardzo nie podobało się papiestwu. Zakon Syjonu, jako wywodzący się od Templariuszy także był niewygodny przez co musiał być zniszczony.

Bij żeby zabić
Unek
Użytkownik

Dodane dnia 12/05/2006 15:27
Zakon Syjonu raczej był inicjatorem założenia Templariuszy, a nie zakonem wewnątrz nich. Ordre de Sion załóżony został wczesniej (według róznych dokumentów w 1090 lub 1099) przez Gotfryda de Bouillon - późniejszy król Jerozolimy Baldwin I - na górze Syjon koło Jerozolimy gdzie znajdowało się opactwo Notre Dame de Mont de Sion. Jedną z wersji jest to, że załozyli go rycerze przydzieleni do obrony opactwa i nazwali się Zakonem Sainte-Marie du Mont de Sion et du Saint-Esprit (Zakon Św.Marii z Góry Syjon i Św.Ducha). Istnieje nawet dokument z 1125 roku z podpisami przeora opactwa i Hugona de Paynes. No to na tyle.
Ciekawostką jest też to, że Templariusze przyczynili sie do załóżenia Zakonu Krzyżaków, a po rozwiązaniu wielu z nich wstapiło do tego drugiego.
Pozdrawiam
tisio
Użytkownik

Dodane dnia 29/05/2006 12:26
Chcąc poczytać coś ciekawego o zakonach rycerskich,katarach,przeoracie Syjonu,wyprawach krzyżowych,asasynach,a także o dzieciach Graala polecam powieści Petera Berlinga-"Dzieci Graala","Krew Królów", i "Korona Świata".
Kupiłem wszystkie trzy i mogę naprawdę polecić je lubiącym średniowiecze.Intrygi,walki,układy,trochę scen 18+,dużo faktów autentycznych,trochę fantazji,ogólnie wspaniale się czyta.
6602288 Wyślij Prywatną Wiadomość
Bartosz
Użytkownik

Dodane dnia 29/05/2006 19:35
no tak 18+ nie powiem zaciekawiłe pewnie kilka osób takim stwierdzeniem hehe. A tak szczerze to dużo tam fantazji??? Chętnie bym przeczytał ale jak dużo to sobie podaruję.
tisio
Użytkownik

Dodane dnia 30/05/2006 08:15
Wydaje mi się,że wszystko związane z Graalem jest fantazją,a jeśli chodzi o ten + to nie jest tragicznie.Jeśli nie masz -14 to dasz sobie radę.Ale książki naprawdę polecam.Nawet nie są drogie-jak dobrze poszukasz,to kupisz wszystkieza 40-50 zł
6602288 Wyślij Prywatną Wiadomość
Pandora
Użytkownik

Dodane dnia 28/05/2007 20:34
W kodzie Leonarda da Vinci poruszone zostały ciekawe kwestie i oryginalne stwierdzenia szkoda tylko że nie wszystko jest zgodne z prawdą pewne jest natomiast że święty graal istniał (i być może wciąż istnieje) czymkolwiek on naprawdę jest. Jeśli zaś chodzi o zakon Syjonu a zakon templariuszy to rzeczywiście istniały pewne powiązania.

Nie każde złoto jasno błyszczy, nie każdy błądzi kto wędruje...
2349100 Wyślij Prywatną Wiadomość
Monika B
Użytkownik

Dodane dnia 29/05/2007 14:26
No z tym skarbem może byc podobnie jak z materiałami zakopanymi w ruinach getta w Warszawie w ostatnich chwilach powstania żydowskiego. Jednej ze skrzyń, choć znano plus minus miesce jej ukrycia, do dzisiaj nie odnaleziono, mimo usilnych starań, a skarbem są zdjęcia i słowo pisane społeczności, którą w 99% wybito, rzeczy których wycenic się nie da. Jeśli powaznym problemem jest odnalezienie "skarbu", którego miejce ukrycia było znane wspólczesnym, co dopiero w przypadku templariuszy? A co dla templariuszy było "skarbem"? Myśle, że tak jak w przypadku getta, rzecz szła o PAMIEĆ. Np po śmierci Hatszepsut, jej następca nakazał usunąć wszelkie jej wizerunki.

Edytowane przez Monika B dnia 29/05/2007 14:28
Skocz do Forum:

60693858 Unikalnych wizyt