| Autor |
RE: Zagadki średniowiecza |
Andrzej Użytkownik
|
| Dodane dnia 17/03/2007 13:46 |
|
|
Skrent, to może zamiast nabijać posty zapodasz jakiś temat.
Administracja |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 17/03/2007 14:05 |
|
|
Jasne! Dla mnie zagadki średniowiecza to nie tylko upadek templaruiuszy. Temat oczywiście ciekawy ale z drugiej strony ile mozna o tym czytać? Dla mnie do zagadek średniowiecza zaliczają się różnego rodzaju zabobony, magia, legendy i podania, niekoniecznie o skarbach templariuszy W dzisiejszych czasach połowa społeczeństwa wierzy w UFO, dla mnie zagadką średniowiecza jest np. to dlaczego wówczas społeczęństwo wierzyło w magie? czy było to wynikiem tempoty umysłowej czy czegoś więcej? Czy wszystkie spalone na stosie kobiety były niewinne, czy istniały w średniowieczu słynne uniwersytety na których wykładano magie? Oczywiście większość tych rzeczy można włożyć między bajki, jednakże mnie to rajcuje A zagadek jest wiele. |
|
| Autor |
czlowiek Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 17/03/2007 18:01 |
|
|
|
Kazdy wierzacy i praktykujacy katolik powinien wierzyc w magie. Nie sa to jakies latajace fireballe i golemy, tylko jakies znaki i rytualy zwiazane z szatanem. Oczywiscie jest to zabronione przez kosciol nawet teraz. Choc z racjonalnego punktu widzenia to wszystko to dla mnie to zwykla bzdura. |
|
| Autor |
spartan Użytkownik
|
| Dodane dnia 18/03/2007 20:40 |
|
|
|
Uważam że fajnie by było gdyby była magia... |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 18/03/2007 21:35 |
|
|
|
A udowodnił ktoś kiedyś, że jej nie ma? |
|
| Autor |
Fudzias Użytkownik
Ostrzeżeń:2
|
| Dodane dnia 19/03/2007 08:00 |
|
|
Witajcie! Musze wtrącić w waszą konwersacje. Aż się prosi, zeby przekonać cie człowiek o tym ze w wierze katolickiej ludzie wieżą w trójce Świętą!!! Oczywisćie magia jak to mówisz była przy uzdrowieniach Jezusa np gdy przywrócił wzrok ślepcowi. Ale w czasach średniowiecznych- o których tu mówimy- magia była objawem herezji. Wiecie że czarownica gdy nacinano na jej skóre i nie krwawiła to kończyła na stosie lub na sznurze!
Więc w magie to katolicy wieżą, ale tylko przejawiana w cudach. A w przesuwanie przedmiotów przez magika to ja i większosc szanujących sie katolików nie wierzy!! A przy okazji to nie ma czegos takiego jak wierzący niepraktykujący. Tylko katolik który uczęszcza w każdej mszy Świętej jest w pełni siebie osobą wierząca
PRZEPRASZAM |
|
| Autor |
skrent Użytkownik
|
| Dodane dnia 19/03/2007 18:21 |
|
|
Mówimy o zagadkach, a magia gdyby była nie zakazana przez kościół nie była by zagadką co nie wiązałoby się z podjęciem tego tematu. W średniowieczu poza tym ludzie tak jak i dzisiaj dzielili magie na czarna i białą, dobrą i złą. Zakładam że Jezus jak wyleczył ślepca użył tej dobrej, białej magii (dla mnie to tzw. cud) więc dlaczego kościół palił na stosach też te kobiety, które zajmowały się pomaganiem ludzią, różnymi znanymi sobie sposobami a oraz które wcale nie czciły Belzebuba tylko parały sie zielarstwem i wróżeniem? Poza tym magia to nie tylko przesuwanie przedmiotów. Dla mnie osobiście kościół w średniowieczu był takim wielkim samolubem który nawet za pomoca siły chciał aby wszyscy przed nim klękali. A to od nas zależy czym sie paramy, w co wierzymy itp. I pisze to bedąc katoliokiem  |
|
| Autor |
RE: Histora Templariuszy |
Aragorn12 Użytkownik
|
| Dodane dnia 22/09/2007 20:59 |
|
|
|
Zakon został załozony przez francuza zakon sie rozrastał dostawał zamki twierdze kase ciąg dalszy nastąpi....................... |
|
| Autor |
Mahatma Użytkownik
|
| Dodane dnia 22/09/2007 23:04 |
|
|
Czy przypadkiem znowu nie pomyliłeś forum?
Edytowane przez Mahatma dnia 22/09/2007 23:05 |
|
| Autor |
Dagonet Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/10/2007 12:53 |
|
|
Nie czytaliście "Pan Samochodzik i Templariusze"?
Tam jest cała historia zakonu,i na końcu chyba nawet skarb znaleźli...
Deus le volt |
|
| Autor |
Drizzt0856 Użytkownik
|
| Dodane dnia 21/10/2007 18:13 |
|
|
skrent napisał/a:
Mówimy o zagadkach, a magia gdyby była nie zakazana przez kościół nie była by zagadką co nie wiązałoby się z podjęciem tego tematu. W średniowieczu poza tym ludzie tak jak i dzisiaj dzielili magie na czarna i białą, dobrą i złą. Zakładam że Jezus jak wyleczył ślepca użył tej dobrej, białej magii (dla mnie to tzw. cud) więc dlaczego kościół palił na stosach też te kobiety, które zajmowały się pomaganiem ludzią, różnymi znanymi sobie sposobami a oraz które wcale nie czciły Belzebuba tylko parały sie zielarstwem i wróżeniem? Poza tym magia to nie tylko przesuwanie przedmiotów. Dla mnie osobiście kościół w średniowieczu był takim wielkim samolubem który nawet za pomoca siły chciał aby wszyscy przed nim klękali. A to od nas zależy czym sie paramy, w co wierzymy itp. I pisze to bedąc katoliokiem 
Tak tylko, że wróżbiarstwo to już czarna magia. Ale zielarstwo to długowieczna tradycja znajomości się na ziołach i sposobach ich przygotowania by pomagały, a to już nie jest magią...
Hyrrr na nich!!!
Bij zabij!!! |
|
| Autor |
mortus Użytkownik
|
| Dodane dnia 07/08/2008 21:59 |
|
|
|
w Portugalii przetrwali |
|
| Autor |
Karlux Użytkownik
|
| Dodane dnia 16/08/2008 19:40 |
|
|
A ja oglądałem na Discovery czy tam gdzieś, bardzo dawno temu o Templariuszach. Ich bogactwem było bardzo wielkie złoto zdobyte dzięki pożyczką z odsetkami. W tamtych czasach tylko oni mieli przynależność dawania odsetek i pożyczali wielkie sumy. To na tyle Ale kto udowodni że było tak a nie inaczej  |
|
| Autor |
Zbyszko z gorzowa Użytkownik
|
| Dodane dnia 17/08/2008 01:52 |
|
|
Karlux, tez ogladalem. Tylko nie na Discovery, a na History. Mozliwe , ze ten sam program.Ale moze ..... nie o Templariuszach , a blizej?Czemu, i o co mi chodzi?Otoz , ja na przyklad wierze w bitwy Boleslawa Chrobrego, i w to , ze wygral z Niemcami.A tu nawet na Forum , po takim stwierdzeniu , otrzymalem odpowiedz , ze takiej bitwy wogole nie bylo, ot co.I czy to nie jest zagadka Sredniowiecza , i to blizsza nam?
Pozdrawiam all.
jestem tam , gdzie byl abadonna |
|
| Autor |
DDmono Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/08/2008 21:10 |
|
|
a czy nik z was nie oglądał tych filmików z chris angelem on jest przecie katolikiem (chyba) a lewituje, chodzi po wodzie tip
ostatnio nawet czytałem ksiażke "od magii do psychotroniki" |
|
| Autor |
Skuciok Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/08/2008 22:48 |
|
|
Upadli bo ktoś pożyczył wszytko .
Chorągiew Żywiecka ogłasza otwarty nabór!!!! Po szczegóły proszę udać się na stronę www.chz.zywiecczyzna.com lub pisać na moje gadu (2396573). |
|
| Autor |
^AdminIsAway Administrator

|
| Dodane dnia 23/08/2008 23:18 |
|
|
Zbyszko z gorzowa
Co to za bitwa jeśli można wiedziec? Chrobry stoczył ich sporo...
Bractwo Rycerskie Zamku Będzin
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
In gladio veritas! |
|
| Autor |
tymek871 Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 13/07/2009 09:05 |
|
|
|
Wedlług mnie zagadką jest klątwa rzucona przez mistrza zakonu templariuszy bowiem gdy go zabijano powiedział że za rok czy dwa lata oni umrzą i tak się stało ale umarł papież i kto król bo tego do końca nie wiem |
|
| Autor |
Shaggy Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/09/2009 20:06 |
|
|
Dla mnie największą zagadką jest (może i nie ze średniowiecza lecz równie ciekawa) budowa przez Azteków, Majów, Inków!! Czy łaczy sie to z jufokami?? Czy była to magia? Jak ludzie nie znający dobrze zasad fizyki mogą budować tego typu budowle!! ;] to jest dopiero cooooooośśśś ;]
Nie liczy się liczba ,lecz jakość oraz sprawa o jakom walczymy... |
|
| Autor |
Shaggy Użytkownik
|
| Dodane dnia 23/09/2009 20:08 |
|
|
Kolejną zagadką jest ,,odkrycie" Arki Noego na Tureckiej Górze gdzie niby ona osiadła bo zniżeniu sie poziomu wody!! Zdjęcia które tam wykonano są niewyraźne lecz ,,coś" tam jest!! Może nigdy sie tego nie dowiemy... Pozdro dla wszystkich
Nie liczy się liczba ,lecz jakość oraz sprawa o jakom walczymy... |
|