www.GazetaRycerska.pl
 Czerwiec 10 2026 12:45:15
Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

MyViMu.com
Pokaż swoją kolekcję w MyViMu.com
Nawigacja
Główna
  Strona główna
  Artykuły
  Galeria
  Galeria Użytkowników
  Forum
  Księgarnia Rycerska
  Linki
  Kontakt

Archiwum Gazety
  Wszystkie numery

Chwarszczany
  Projekt Chwarszczany

Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 3,881
Najnowszy Użytkownik: baxakem
Zobacz Temat
www.GazetaRycerska.pl | FORUM OGÓLNE | !Zagadki średniowiecza
Strona 1 z 3 1 2 3 >
Autor Legendarny skarb Templariuszy
Blizbor
Użytkownik

Dodane dnia 04/01/2005 18:37
Sława! Niedawno na tvn w programie Nie Do Wiary mówiono o legendarnym skarbie zakonu Templariuszy. Gdy oglądałem program dowiedziałem sią, że prawdopodobnie ten skarb jest ukryty w polsce a wszystkie szlaki prowadzą do ich starej komandorii w Chwarszczanach !!! :shock: Co wiącej, badania przeprowadzone przez radiestetów na zewnątrz komandorii wykazały możliwołą istnienia podziemnego tunelu znajdującego sią na głąbokości 10 metrów ! Idąc tym śladem badacze znaleźli niedaleko komandorii małe wejście do studni której wewnątrzna szerokołą wynosiła ok. 4 m. Postanowiono odpompowaą wodą ze studni i w tym celu wezwano wóz strażacki, który dysponował odpowiednim sprzątem. po odpompowaniu wody ze studni okazało sią, że ma ona głąbokołą... 10 m ! Zbieg okoliczności ? Nie sądzą, zwłaszcza że dno studni było zabetonowane a po uderzeniu w beton na dnie było słychaą, że pod spodem rozchodzi sią dźwiąk tak jakby ktoł uderzał w ścianą, za którą znajduje sie pusta przestrzeł (tunel ?). Dalsze badania bądą wymagały specjalistycznego sprzątu i odpowiednio wyszkolonej ekipy ludzi. czy rzeczywiście Templariusze ukryli swój skarb w Chwarszczanach ? Nie wiadomo, jednak dalsze badania powinny rozwiaą wszelkie wątpliwości. ja osobiście uważam, że prawdopodobnym jest aby to włałnie w Chwarszczanach ukryty był skarb Templariuszy.

Pozdrawiam !
2987112 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor muszą Cią mocno zmartwią
benek
Użytkownik

Dodane dnia 06/01/2005 14:18
Program pochodzi z listopada 2000 roku (nagrany był w październiku) - ma wiąc ponad 4 lata. To typowy odgrzany kotlet na fali rozmaitych publikacji, które pojawiają sią w mediach po 9 listopada 2004 kiedy to nagłołniono fakt odkrycia w 2001 roku w archiwach Watykanu dokumentu uniewinniającego templariuszy.
TVN (która programem nadanym po raz pierwszy w 2000 roku zrobiła dużo dobrego dla propagowania tematu Chwarszczan i templariuszy w Polsce) włączyła sią w ten pochód lemingów polskich mediów.
Dlaczego tak krytycznie?
Od ubiegłego roku trwają w Chwarszczanach wykopaliska archeologiczne, które obaliły wiąkszołą (znakomitą!) mitów. Przy okazji pojawiło sią wiele nowych ciekawych odkryą (choą pewnie dla Ciebie już nie tak ciekawych jak to w co uwierzyłeł :-)).
TVN ani słowem nie wspomniała o badaniach prowadzonych przy okazji wykopalisk, a wykluczających istnienie tunelu w tym miejscu (geofizyka) choą pewnie nie uwierzysz:-). No to Ci powiem, że w kwietniu 2001 ekipa Miesiącznika "Odkrywca" dokonała próbnych odwiertów i... taaaka glina, że choąbył nawet dysponował niewiem czym to nie da rady wykopaą tunelu.

Pewnie i tak nie uwierzysz ale ogólnie dałeł sią okłamaą faktowi medialnemu. Wiem - bo tam byłem wówczas i w drugie wówczas również. Stosuj filtr patrząc w ekran TV

Pozdrawiam
http://www.templariusze.org Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor Nieporozumienie
Blizbor
Użytkownik

Dodane dnia 06/01/2005 19:01
Sława ! Wierzą Ci benku ale i chciałbym coł wyjałnią. Mianowicie program Nie Do Wiary oglądam dopiero od 2002 roku, wiąc nie mogłem wiedzieą, że mówiono już o tym w telewizji smileyops: No coż dla mnie to jednak była nowołą smiley zwłaszcza że nie mam za dużo czasu na śledzenie tajemnic Templariuszy ponieważ bardziej interesują mnie wieki IX-XI. Za to małe nieporozumienie przepraszam.

Pozdrawiam !
2987112 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor Re:
benek
Użytkownik

Dodane dnia 08/01/2005 22:32
Ten program był też powtarzany w maju 2003. Wtedy nie było jeszcze wykopalisk wiąc jeszcze tak bardzo nie bolało. Dził muszą odpowiadaą na zdziwienie moich sąsiadów, którzy z jednej strony wiedzą co nieco o prowadzonych wykopaliskach ale z rozpądu (dawne przyzwyczajenia) bardzo wierzą w to co "telewizja powiedziała"

Pozdrawiam
Autor TELEWIZJA
Gosc
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 11/01/2005 10:07
To prawda, że byą może w wiadomym programie było szereg nieporozumien i naciągniąc. I to jest bardzo złe. Jednak uważam, że program zrobił wiele dobrego, że rozpropagówał mało znaną i zarazem śliczną budowlą. Uświadomił też, że na ziemiach polskich byli templariusze. Pozdrowionka. Emil.
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor Re: TELEWIZJA
benek
Użytkownik

Dodane dnia 11/01/2005 11:16
[quotesmileye83bd8aa6="Emil"]To prawda, że byą może w wiadomym programie było szereg nieporozumien i naciągniąc. I to jest bardzo złe. Jednak uważam, że program zrobił wiele dobrego, że rozpropagówał mało znaną i zarazem śliczną budowlą. Uświadomił też, że na ziemiach polskich byli templariusze. Pozdrowionka. Emil.[/quotesmileye83bd8aa6]

Patrz drugi list w tym temacie.
Nie chodzi mi o program w ogóle lecz o naganne "wyciskanie soków" z archiwum bez podania danych aktualnych. To sugeruje, że wszystko jest teraz takie samo jak dawniej - a to już jest KŁAMSTWO niestety. Stąd moje nieco zdenerwowane stanowisko. Tak jak cenią przyjaźł jako najwyższe dobro w relacji miądzy ludźmi - tak nienawidzą kłamstwa we wszelkiej postaci. Najbardziej te "cichacze" niespodziewanie sączące sią w świadomołą nieprzygotowanego na to człowieka.

Myślą jednak, że w tym przypadku był to "pochód lemingów", o którym wczełniej wspomniałem i ktoł, kto decydował o emisji w tym terminie i takiej formie - nie uświadamiał sobie skutków. To oczywiście nie umniejsza wymowy faktu

Pozdrawiam
Autor Re:
Archepunk
Użytkownik

Dodane dnia 03/05/2005 22:22
O ile pamietam tego skarbu szukał tez Wołoszłski i tez w jakiejł studni.

Teorii dotyczących skarbu zakonu jest tyle ilu badaczy, choą wiekszołą dorabia do tego straszna ideologią [sataniści, masoni, całowanie w tyłek i inne takie].

Ciekawa jest historia pewnego ksiądza z południa Francji, który nagle stał sie bogaty, za pewne za sprawą odnalezienia cząści skarbu. Ale teraz niewiele z tego pamietam, wiąc nie jestem w stanie przytoczyą całej historii, ale może ktoł z Was pamieta o co tam chodziło smiley

Moim zdaniem skarb jest na południu Fracji lub na Cyprze. Ale raczej nie są to góry złota i szlachetnych kamieni.

Archepunk
Autor RE: Legendarny skarb Templariuszy
BES
Użytkownik

Dodane dnia 21/05/2005 11:29
Ze skarbem jest tak, że jak sądzę, nie ma go. No może ktoś coś ukryl z zakonu w obliczu zagrożenia, może jakieś drobiazgi. Jednak, nie ma się co łudzić, ze skarbem zakonu to fantazje tylko. Filip wziął co miał wziąć w Templum w Paryżu i w innych miejscach. Rzeczywiście ciekawa jest historia pewnego księdza z Rennes-le-Chateau. Jednak nalezy pamiętać, że legenda ta jest odpowiednio wypreparowana w celach promocyjnych. Podobnie jest z legendą dotycząca opuszczenia Świątyni w Paryżu tuż przed aresztowaniem trzech wozów wyładowanych złotem, które udały się do portu morskiego i dalej zapewne do Szkocji. Albo, że zostały ukryte gdzieś po drodze... moze w Gisors. Trudno teraz dociekac.
Pozdrawiam.
Ulryh
Użytkownik

Dodane dnia 07/11/2005 17:46
Ja sadze iż wielkość tego skarbu jest przesadzona ale nie wykluczam iz taki skarb może istnieć...Co wiecej jest możliwe aby skarb zakopano w polsce pod małym kościołem albo coś dla zmylenia lub niepoznaki dużo osób szuka tam gdzie są najwieksze i najpiekniejsze budowle zakonu. Może templariusze chcieli tym zmylić przyszłych ''poszukiwaczy skarbów''

"Lo, there do I see my father
Lo, there do I see my mother my sisters
and my brothers
Lo, there do I see the line of my people back
to the beginning
Lo, they do call to me
They bid me take place among them
in the Halls of Valhalla
Where the brave may live forever... "
2395993 Wyślij Prywatną Wiadomość
^Czarny Rycerz
Administrator

Dodane dnia 09/11/2005 06:50
Ja uwazam ze pan Filip Piękny większosc skarbu wzial dla siebie ale moze byc on tez gdzies ukryty (chyba nie w Polsce) ale tak wielki on napewno niejestsmileysmileysmileysmileysmiley

Fortuna sprzyja odważnym...
1228709 Wyślij Prywatną Wiadomość
sangreal
Użytkownik

Dodane dnia 13/03/2006 11:59
Według mnie Polska nie jest najlepszym krajem na ukrywanie skarbów zwłaszcza tak wielkich chociaż co do jego wielkości też mam wątpliwości.
Ja bym go ukrył w niedostępnych twierdzach Szkocji. Słyszałem że to właśnie tam prowadzą najnowsze tropy i w nie jestem w stanie uwieżyć.
Co do programu Nie do Wiary to tżeba traktować go z lekkim przymróżeniem okasmiley. Rozbudza wodze fantazji ale często podaje "fakty" bez dowodów. Chociaż nie powiem Chwarszczany to bardzo tajemnicze i ciekawe miejscesmiley. Życze powodzenia archeologą.

Dyskusja to wspaniały sposób by przekonać siebie samego o słuszności tego, co się robi!
6968771 Wyślij Prywatną Wiadomość
Lukas
Użytkownik

Dodane dnia 13/03/2006 18:23
wiele jest historii o ukryciu i wielkosci skarbu templariuszy jedna z nich opowiada że skarb jest ukryty gdzieś w Polsce a inna ze w Akko Izrael

Życie kpi z miłości a śmierć ja utrwala
9054558 Wyślij Prywatną Wiadomość
pirat
Użytkownik

Dodane dnia 13/03/2006 19:45
taaa a mi sie wydaje ze skarbu po prostu nie ma! albo zosrał on gdzieś roztrwoniny to wszystko mit tylko po to ze by wzbudzic chec u ludzi na szukanie skarbu

We pillage, we plunder, we rifle and loot. Drink up me 'earties yo ho!
2938518 Wyślij Prywatną Wiadomość
Blazej
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 15/03/2006 16:13
Czarny Rycerz napisał/a:
Ja uwazam ze pan Filip Piękny większosc skarbu wzial dla siebie ale moze|

Jak by coś to Filipek nie wziął ani trochę skarbu. I bardzo mu dobrze!smiley
Czarny Rycerz napisał/a:
byc on tez gdzies ukryty (chyba nie w Polsce) ale tak wielki on napewno niejestsmileysmileysmileysmiley|

No nie wiem... W Polsce moze nie jest ale wielki to jest, bo templariusze byli bardzo obrotni w finansach poprzez swoje uslugismiley

Edytowane przez Blazej dnia 15/03/2006 16:17
LuNaTiC
Użytkownik

Dodane dnia 15/03/2006 17:58
Czarny Rycerz napisał/a:
Ja uwazam ze pan Filip Piękny większosc skarbu wzial dla siebie ale moze|

Jurand napisał/a:
Jak by coś to Filipek nie wziął ani trochę skarbu. I bardzo mu dobrze!

Ja zaś czytałem, że Filip był zadłużony u Templariuszy i jednak skorzystał z ich dóbr, obławiając się smiley

Edytowane przez LuNaTiC dnia 15/03/2006 17:59
1752309 Wyślij Prywatną Wiadomość
Lukas
Użytkownik

Dodane dnia 15/03/2006 18:27
Mogło by być i tak ale to tylko czyste domysły jakl wiekszość historii do legendarnych skarbów

Andrzej
Użytkownik

Dodane dnia 15/03/2006 19:52
Filip nie tyle zagarnął skarb co nie oddał tego co już miał. Zaciągnięte "kredyty" u templariuszy były główną przyczyną ich klęski.
Co zaś samej legendy to po prostu legenda jak wiele innych. Templariusze mieli trochę kasy, umieli nią obracać a ich upadek jest nieco niejasny i kontrowersyjny. Idealne źródło do plotek legend itp. Bez wątpienia nie jedna skrzynia wypełniona złotem leży sobie gdzieś czekając na nowego właściciela ale nie jest to raczej skarb na miarę legend.
Pozdrawiam
3968267 http://www.***.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Blazej
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 15/03/2006 20:30
Umieli obracać pieniędzmi co wzbudziło zainteresowanie Flipa i rozpoczelo ich kleske...

Lukas
Użytkownik

Dodane dnia 16/03/2006 18:13
tak obracać kasą potrafili a niejasności w zwiazku ich kleski jest dość durzo az sie w nich pogubić można

Adam
Użytkownik

Dodane dnia 29/03/2006 19:01
Jak wiadomo Templariusze dysponowali dużą flotą a podczas aresztowań nie zostały przejęte żadne statki(mimo że flota stacjonowała we Francji) oraz nie został schwytany skarbnik zakonu.Wydaje się więc że skarb może być ukryty wszędzie.Zresztą tak na prawdę co było "skarbem Templariuszy".Wraz z ich odejściem możemy się już nigdy tego nie dowiedzieć.Pozdrawiam.
3989048 Wyślij Prywatną Wiadomość
Strona 1 z 3 1 2 3 >
Skocz do Forum:

60693864 Unikalnych wizyt